A szakma szerint nem lesz biz­ton­sá­go­sabb a Vista

A szakma szerint nem lesz biz­ton­sá­go­sabb a Vista

2006. május 2. 15:17, Kedd
A múlt héten megrendezett Infosec Europe biztonsági konferencián a vírusirtó cégek képviselőinek jó része egyetértett abban, hogy nem szabad nagy reményeket fűznünk a Vista újításaihoz.

Az április 25. és 27. között megrendezett Infosecurity Europe 2006 konferencián számos biztonsági és vírusirtó cég képviseltette magát. A találkozón több fontos témát érintettek és szóba került a Microsoft következő asztali operációs rendszere, amelyet a szoftvercég a kártevők elleni harcban és a funkcionalitást illetően egyaránt nagy előrelépésként jellemzett. A szakma ezzel nem feltétlenül ért egyet, sőt, többen máris pesszimista véleményüknek adtak hangot.

A biztonsági konferencián a résztvevők jelentős része hangoztatta szkepticizmusát, miközben a Microsoft igyekezett hangsúlyozni az elmúlt hónapokban többször szóba került újítások jelentőségét. Eugene Kaspersky, az orosz vírusirtó alapítója például kétségbe vonta, hogy a Vista minimálisra csökkentené az adminisztrátori jelenlétet az új privilégiumok rendszere révén. "A vírusírók természetesen meg fogják találni a módját, hogy megkerüljék az akadályt. Mindössze egy éven belül már elkészülnek a rootkitszerű megoldások a Vistához" - hangoztatta a szakember.

John Kay, a Blackspider részéről eközben az Internet Explorer evolúciójának jelentőségét vonta kétségbe, kiemelve, hogy a Microsoft böngészőinek felépítése alapján nem sok reményt fűz az új verzióhoz. Hozzátette, hogy az új operációs rendszer használata esetén továbbra is támadásnak lesznek kitéve a meglévő kártevők részéről, ami mindenképpen nagy negatívum. Igaz, a szakma abban is egyetért, hogy ez nem csak a Microsoft hibája: a platform továbbra is az első számú ellenség a vírusírók és spamküldők táborában, és ez várhatóan még jó ideig nem változik.

Eközben az alternatív operációs rendszerek esetében is megfigyelhető a kártevők gyors terjedése, tehát nem egyoldalú folyamatról van szó. Erről éppen a Kaspersky készített tanulmányt még áprilisban, hangsúlyozva, hogy bár az Intel+Win32 platform első helye továbbra is megkérdőjelezhetetlen, 2005-ben megkétszereződött a Linuxra írt vírusok száma, ami jelzi a nyílt forráskódú operációs rendszer növekvő népszerűségét. A jövőt illetően a 64 bites rendszereket, a Mac OS X operációs rendszert és a mobil eszközöket jelölték meg fő célpontként.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások