A BitTorrenttel szövetkezik a Warner

A BitTorrenttel szövetkezik a Warner

2006. május 9. 10:43, Kedd
Létrejött az első nagyobb megállapodás a fájlcserélő szolgáltatás alapítói és Hollywood nagy játékosai között. A Warner videó részlege a BitTorrent oldalán árulná új kiadványait, a megszokott árakon.

A hivatalos oldalon kiadott közlemény szerint a két fél már aláírta a megállapodást, amelynek révén létrejöhet a fizetős letöltő szolgáltatás a BitTorrent oldalain. A világon talán legnépszerűbb fájlcserélő szoftvert eddig ellenségként kezelte a legtöbb kiadó, ám az Amerikai Mozgókép Szövetséggel kötött "békepaktum" után megváltozott a helyzet, és közeledni kezdtek egymáshoz az álláspontok.

A Warner részéről már januárban felmerült egy filmletöltő szolgáltatás iránti igény. A Time Warner leánya azt tervezte, hogy DVD-n újonnan megjelenő filmjei hagyományos megjelenésüket követően néhány nap múlva már online is megvásárolhatók és letölthetők lesznek. Akkor a BitTorrent - legalábbis közvetlenül - még nem került a képbe, a jelek szerint azonban a stúdió éppen a korábbi legnagyobb ellenséghez fordult. Ez természetesen kapóra jött a p2p szolgáltatás alapítóinak, akik már több mint egy éve igyekeznek elásni a csatabárdot a jogvédő szervezettek és a mögöttük álló nagyvállalatokkal.

"Elérkeztünk arra a pontra, ahol a növekvő vásárlói igények kellőképpen érett technológiával találkoznak" - jelentette ki Jim Wuthrich, a Warner Bros. Home Entertainment alelnöke. A megállapodás értelmében a nyáron indul az új szolgáltatás, amely rögtön 200 mozifilmet és tévésorozatot kínál majd a felhasználóknak. Példaként említették a Harry Potter filmeket és a Babylon 5 sorozatot és ígéretük szerint a legnagyobb sikerek a megjelenés napjától elérhetők lesznek az oldalon.

Az árakat illetően nem kell forradalomra számítani. Bár pontos összegekről még nem érkezett hír, az előzetes várakozások szerint a mozifilmek nagyjából a DVD kiadványoknál megszokott, míg a sorozatok az internetes oldalak által meghonosított, epizódonkénti 1 dolláros áron lesznek letölthetők. Természetesen ez csak a kezdeti lépés, ami a fogadtatás alapján változhat. A BitTorrent eközben több stúdiónál házal hasonló ajánlattal - a Warner példája reményeik szerint utat mutat az óvatosabbaknak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások