Google: "nem leszünk a Microsoft Netscape-je"

Google: "nem leszünk a Microsoft Netscape-je"

2006. május 11. 15:16, Csütörtök
A keresőcég vezetői erőteljesen kifogásolják a Microsoft azon döntését, miszerint továbbfejlesztett keresővel igyekeznek népszerűbbé tenni operációs rendszerüket - figyelni fogják a redmondi lépéseket.

A második alkalommal megrendezett Google Press Day alkalmából a vállalat vezetői nyilatkoztak terveikről, illetve a konkurenciáról, amelynek lépéseit szerintük saját érdekükben kell figyelemmel kísérniük. A rendezvényen többek között a két alapító, Szergej Brin és Larry Page is szót ejtett riválisukról, a Microsoftról, a két cég között zajló küzdelem nagyságát azonban igyekeztek csökkenteni. Tartanak a szoftvercég tisztességtelen magatartásától, ám állításuk szerint saját termékeikre koncentrálnak.

"Igyekszünk nem fókuszálni a Microsoft cselekedeteire" - jelentette ki Page, a Gmail levelező szolgáltatást említve példaként, amikor a cég ismét a középpontba került, és nem kellett megosztania figyelmét. Igyekezett hangsúlyozni, hogy továbbra is saját termékeikre koncentrálnak, de egyben figyelemmel kísérik a konkurencia lépéseit. "Megismerhettük korábban a szoftvercég versenyellenes, tisztességesnek nem nevezhető magatartását. Úgy vélem, azon területekre kell figyelnünk, ahol kikezdhetjük ezt az erőt" - vélte a másik alapító, Szergej Brin, kiemelvén, hogy nem akarják eljátszani a Netscape szerepét, amely a kilencvenes években háborút vesztett a redmondi óriással szemben.

A Google elsősorban a Windows Vista beépített keresője kapcsán hangoztatja kifogásait, amelyet pedig a Microsoft az egyik legnagyobb attrakcióként igyekszik eladni. Már több alkalommal beszámoltunk arról, hogy az operációs rendszer ezen funkciója megújult, és segítségével a hagyományos opciók mellett immár az interneten is keresgélhetünk. Éppen ez zavarja a keresőcéget, amely saját pozícióját félti az integrált alkalmazástól - attól tartanak, hogy a Microsoft szeretné megismételni korábbi sikerét és kiszorítani az eddig túl sikeresnek mutatkozó riválisát, kialakítva teljes fölényét.

Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója úgy vélte, hogy egyik oldalnak sem kell feltétlenül egyeduralomra törnie, hiszen többen is megférnek a területen. "Van hely több győztes számára is, ezek a stratégiák egymással párhuzamosan is tovább működhetnek" - hangsúlyozta Schmidt, igyekezvén eloszlatni azon vádakat, miszerint a Google éppen saját uralmának kialakítására tör.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások