Ismertette terveit az AMD

Ismertette terveit az AMD

2006. május 17. 12:55, Szerda
A vállalat a négymagos Opteronok megjelenésével minden eddiginél nagyobb teljesítményt és változatlan fogyasztást ígér. Az újítások innen szivárognak le az asztali és mobil vonalra, 2008-2009 tájékán pedig jön az új generáció.

A cég a San Joséban zajló, Processor Forum elnevezésű találkozón beszélt az elkövetkezendő évekre vonatkozó tervekről. Óriási meglepetést nem okoztak, de legalább hivatalosan is megerősítették a világhálón már több hete keringő híreszteléseket, amelyek négymagos chipekről, nagyobb teljesítményről és új technológiákról szóltak.

Az AMD képviseletében Chuck Moore tartott beszédet, hangsúlyozva, hogy a jövőre megjelenő négymagos Opteron processzorok nagyobb teljesítményt nyújtanak a már megszokott fogyasztás mellett, vagyis a csúcskategóriás példányok étvágya sem emelkedik majd jelentősen 90 watt fölé. Jön természetesen a már sokat emlegetett 65 nanométeres gyártástechnológia, a HyperTransport új verziója (3.0, nagyobb sávszélességgel), DDR2-támogatás, megnövelt lebegőpontos teljesítmény, illetve a megosztott harmadszintű gyorsítótár.

Ez utóbbi az AMD szerint megfelelő kombináció: a megosztott L3 mellett mindegyik maghoz külön másodszintű gyorsítótárat rendelnek, tovább növelve a teljesítményt. Az energiatakarékosság jegyében pedig akár le is állíthatjuk az éppen használaton kívül lévő processzormagokat. A DDR2 mellett az FB-DIMM memória támogatását is tervezik - az Opteron szerverchipeknél -, de csak akkor, ha megfelelőnek találják a fogyasztási és teljesítménymutatókat. Ez véleményük szerint egyelőre nem áll fenn, így kivárnak a megfelelő pillanatig. A változások az Opteronokkal indulnak, innen szivárognak majd le az asztali és mobil vonalra, 2008/2009 fordulóján pedig már érkezik a vadonatúj architektúra, egyelőre ismeretlen jellemzőkkel.

A cég háza táján a napokban több fontos esemény történt: megjelent az első ikermagos Turion 64 mobil processzor, bejelentették az EE sorozat tagjait, átlagosan 14 százalékkal estek az egymagos asztali chipek - Sempron és Athlon 64 - árai, a HKEPC pedig arról számolt be, hogy decemberben érkezik az első 65 nanométeres Athlon 64 X2 ikermagos chip.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások