A széndioxidot népszerűsíti az amerikai energiaipari lobby

A széndioxidot népszerűsíti az amerikai energiaipari lobby

2006. május 20. 10:25, Szombat
"Hol lennénk ma széndioxid nélkül?" - teszi fel a kérdést az amerikai energiaipari lobby reklám spotja, utalva az egykori alelnök Al Gore egy a klímaváltozást bemutató dokumentumfilmet népszerűsítő klipjére. Az interneten közzétett videoklipek tartalmukban "a néphülyítés határát súrolják" - írja a Spiegel Online.

"Széndioxid: szerintük szennyezés, szerintünk élet" - ezzel a mottóval mutatott be egy konzervatív lobbycsoport két reklámfilmet a klímaromboló gáz imázsának javítására. A klipek megtekinthetők a Competitive Enterprise Institute (CEI) weboldalán. "A széndioxidot felszabadító energiahordozók szabadítottak fel bennünket a nehéz fizikai munka alól, könnyebbé tették életünket, lehetővé teszik számunkra mindazon dolgok előállítását és szállítását amelyekre szükségünk van."

A kép elsötétül. "Most pedig néhány politikus káros anyagnak szeretné beállítani a széndioxidot. Képzeljék el, hogy sikerül nekik - hogy nézne ki akkor az életünk?" A reklámfilm narrátora tömören szavakba is önti a végkövetkeztetést: "Széndioxid: szerintük szennyezés, szerintünk élet."

A CEI-lobbystái szerint a tudósok és az újságírók - a környezetvédőket "alarmistáknak" nevezik - eltitkolják a klímaváltozási horror-forgatókönyveknek ellentmondó kutatási eredményeket. A Science magazin két rövid időre megjelenített cikke támasztaná ezt alá. "Miért akarnak megfélemlíteni bennünket?" - hangzik a szuggesztív kérdés a megvilágosító válasz előtt: "A széndioxid sem nem szmog, sem nem füst. Egyszerűen az az anyag, amit mi kilélegzünk, a növények pedig belélegeznek." Ilyen egyszerű a dolog.

A reklámspotokat egy héttel az "Egy kényelmetlen igazság" című dokumentumfilm amerikai premierje előtt mutatták be. A filmet Al Gore népszerűsíti egy interneten terjesztett videoklippel. Ebben az egykori alelnök a klímaváltozás káros hatásaira kívánja felhívni a nézők figyelmét. Az Egyesült Államokban először esik ezzel nyilvánosan szó arról, hogy a klímaváltozás egyáltalán létezik és annak következményei is vannak.

Tudományos szempontból semmi nem indokolja, hogy "fel lehetne lélegezni" a klímaváltozás hatásairól szóló vitában. A Világbank tudományos tanácsadója Robert Watson Kölnben kijelentette, hogy a globális felmelegedés üteme gyorsabb lehet az eddig feltételezettnél is. Wattsont márpedig jólértesültnek kell tekinteni a kérdésben, mivel korábban ő volt az IPOC (Intergovernemental Panel on Climate Change) klímaváltozási kormányközi bizottság elnöke.

A szervezet az ENSZ megbízásából foglalkozott egy, az emberiség által okozott klímaváltozás hipotézisével. Az IPOC harmadik jelentése 1,4 és 5,8 fok Celsius közötti globális átlaghőmérséklet emelkedést jelez előre 2100-ig. A legutóbbi vizsgálatok szerint a tényleges értékek a becslés felső tartománya felé haladnak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások