X-Men 3 - csütörtökön premier

X-Men 3 - csütörtökön premier

2006. május 21. 10:09, Vasárnap
A Da Vinci világpremierét csütörtökön újabb követi, idehaza nem túl nagy felhajtással. Időközben elég meglepő dolgok derültek ki az új X-Men filmről.

A két véglet: Amerikában a rajongók agya már-már eldurran a fenenagy várakozástól, idehaza pedig hűvös közönnyel várják a legtöbben az új mutánsos szupermozit. Nem véletlenül, hiszen tudjuk, hogy itthon nincs olyan hagyománya a képregényeknek, mint odaát, éppen ezért Magyarországon előre lehet borítékolni az újabb képregényfilm bukását.

A Fox stúdió úgy tűnik, hogy 3 éves ciklusokra rendezkedett be, hiszen 2000-ben mutatták be az első X-Men filmet az X-Men: A Kívülállókat. Ez - amellett, hogy sztárrá tette Hugh Jackman-t - 157 millió dollárt jövedelmezett Amerikában (és másik 138 milliót a világ többi részén), ezért egyértelmű volt, hogy következnie kell a folytatásnak.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

2003-ban meg is érkezett az X-Men második epizódja, amely odakint felülmúlta az első rész teljesítményét (214 millió Amerikában, 192 a világ többi részén) - nálunk viszont az első rész még korrekt eredményét csúnyán alulmúlta (összehasonlításképpen mondjuk a Légcsavart is többen látták itthon az első hétvégén). Ilyen szempontból itthon nyilvánvaló, hogy nem számíthatunk nagy sikerre az X-Men 3-tól, de talán mégis benne van a potenciál, hogy a Mission Impossible 3 buktáját feledtesse a nézőkkel és forgalmazókkal.

Mit is kínál a film? Először is még több mutánst. Az első részben bemutatkoztak a fő mutánsok, a jó és a rossz oldal, a Professzor és Magneto magas rangú közkatonái, majd a második részben természetesen bővült a paletta. Ismert mutánsok jutottak apróbb epizódszerepekhez (Kolosszus, Jubilee), illetve főszerephez (Nightcrawler, Iceman, Pyro).

A múltkori mellékszereplők egy része immáron főszereplőként csillogtathatja tudását, sőt ismét új arcok csatlakoztak a főmutánsokhoz, többek között a neves komikus Kelsey Grammar alakította Bestia és a brutális kiállású Vinnie Jones által alakított Buldózer (Juggernaut). A plakátokon még látható Angyal is, aki a nagy reklámozás ellenére is csak nyúlfarknyi, jelentéktelen szerepet kap a filmben - nyilvánvalóan őt is a következő részekre tartogatják a készítők.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az X-Men 3. részében, mely ezúttal már magyarul sem számot visel, hanem Az ellenállás vége alcímet, ismét nem egymás elleni nézeteltéréseiket tervezik lerendezni a mutánsok, hanem arra a hírre reagálnak, hogy az emberek az amerikai elnök megbízásából egy mutáns segítségével kifejlesztettek egy gyógyítószert, amellyel emberi formát nyerhetnének el a mutánsok is.

Sokan megörülnek a hírnek, de egy kisebb csoport dacosan ellenáll, nem fogadják el, hogy a mutánslét betegség lenne, ami gyógyítást kíván. A bajt csak tetézi, hogy Magneto Pyro segédletével egy alacsonyabb szintű mutánscsapat élére áll, akiket feltüzel azzal, hogy az emberek egy újabb népirtást akarnak elérni és ezért megpróbál egyszer s mindenkorra pontot tenni a gyógyszer gyártásának végére.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A legújabb részt már nem Bryan Singer dirigálja (ő Superman-t rendez), hanem Brett Ratne, a Csúcsoformában 1-2 és a Vörös sárkány direktora és ezúttal a költségvetés is magasan meghaladja az első rész 75, és a második rész 115 millió dolláros összegét. Az X-Men: Az ellenállás vége csekély 150 millió dollárból készült. A képregény rajongói idehaza felkészülhetnek, hogy a magyar változatban sajnos konzekvensen, az idehaza havonta megjelenő saját képregény-sorozata ellenére is, Farkas néven nevezik a Rozsomák névre hallgató Logan-t.

A siker Amerikában szinte biztos, bár lehet, hogy a nézők egy része csalódni fog a dialógorientált történetmesélésben és a kevesebb akcióban, de elég valószínű, hogy a történetmesélés nem áll meg és jönnek az újabb folytatások is. Egyrészt Hugh Jackmannel a főszerepben egy Wolverine-film, másrészt az aláírt szerződések miatt a negyedik (és ötödik) rész is. Igaz, ennek ellentmond az, hogy a harmadik részben az írók egyáltalán nem bántak kesztyűs kézzel a hősökkel.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
X-Men 3 - Az ellenállás vége ( X-Men: The Last Stand )
- színes amerikai akcióthriller, 2006

Rendező: Brett Ratner
Forgatókönyvíró: Simon Kinberg
Operatőr: James Muro, Philippe Rousselot
Zene: David Hykes, John Powell
Vágó: Mark Goldblatt, Mark Helfrich, Julia Wong

Patrick Stewart (Professor Charles Xavier)
Hugh Jackman (Logan/Wolverine)
Ian McKellen (Eric Lensherr/Magneto)
Halle Berry (Ororo Munroe/Storm)
Famke Janssen (Dr. Jean Grey/Phoenix)
Anna Paquin (Marie/Rogue)
Kelsey Grammer (Dr. Hank McCoy/Beast)
Rebecca Romijn (Raven Darkholme/Mystique)
Shawn Ashmore (Bobby Drake/Iceman)
Ellen Page (Kitty Pryde/Shadowcat)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások