A Symantec leállíttatná a Vista fejlesztését

A Symantec leállíttatná a Vista fejlesztését

2006. május 21. 11:50, Vasárnap
A Symantec beperelte a Microsoftot, mivel a redmondi óriáscég állítólag nem megfelelően kezelte szellemi tulajdonukat - beadványukban a Vista fejlesztésének leállítását kérik.

"Azzal vádoljuk őket, hogy helytelenül kezeltek és jogsértően használtak föl bizonyos szellemi tulajdont operációs rendszereikben" - nyilatkozta Michael Schallop, a biztonsági cég jogi ügyeiért felelős igazgatója a ZDNetnek. A Symantec arra kérte a bíróságot, hogy kötelezze a Microsoftot káruk rendezésére, valamint akadályozza meg a céget technológiájuk szabálytalan felhasználásában, és állítsa le a Windows Vista és Longhorn szerver verziók fejlesztését.

Az ügy a Symantec VM (Volume Manager, kötetkezelő) nevű termékét érinti, amihez a cég a Veritas Software felvásárlásával jutott hozzá. A VM lehetővé teszi az operációs rendszereknek, hogy nagyobb mennyiségű adattal végezzenek műveleteket. A Microsoft a kód könnyített verziójú licencét még 1996-ban vásárolta meg a Veritastól, amit aztán fel is használt Windows 2000 operációs rendszerében. A vádak szerint ezt követően viszont olyan szoftverek fejlesztésére alkalmazta a VM-et, ami magának a Veritasnak jelentett konkurenciát.

"A Windows 2000 után felrúgták a megállapodást és szellemi tulajdonjogokat sértettek meg. Nem volt joguk ahhoz, hogy a kérdéses szellemi tulajdont olyan termék kifejlesztésére vegyék igénybe, ami a Veritassal konkurál" - mondta Schallop. Sőt, a vádiratban az is szerepel, hogy a szoftveróriás két évvel ezelőtt olyan szabadalmi tervezett adott be, amely egy az egyben a Veritas technológiájára épül. "Olyasmiről állították hogy az övék, amit mások alkottak meg" - összegezte a Symantec jogi felelőse.

A szoftvercég természetesen máshogy látja a történteket. "Ezek az állítások alaptalanok, mivel a Microsoft 2004-ben az összes érintett technológia szellemi tulajdonjogát megvásárolta a Veritastól. Úgy véljük, a tények rámutatnak majd arra, hogy a Microsoft lépései megfelelőek voltak, és összhangban álltak a Microsoft és a Veritas között fennálló szerződéssel" - olvasható a cég egyik képviselőjének nyilatkozata a PC World oldalán.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások