2010-ig megússzuk a Blu-ray/HD DVD másolásvédelmet

2010-ig megússzuk a Blu-ray/HD DVD másolásvédelmet

2006. május 23. 13:13, Kedd
A legfrissebb értesülések szerint a filmstúdiók és a nagyobb gyártók megállapodtak, hogy az évtized végéig elhalasztják a következő generációs optikai formátumoknál tervezett másolásvédelmet, így a filmeket bárhol minőségromlás nélkül élvezhetjük.

A nemhivatalos forrásból származó hírről a Spiegel számolt be, kiemelve annak jelentőségét - már amennyiben valóban igaz a hír. Eszerint ugyanis a nagyobb hollywoodi filmstúdiók megállapodtak a szórakoztatóelektronikai gyártókkal a tervezett HDCP másolásvédelem bevezetésének elhalasztásáról, amely bizonyos esetekben lekorlátozta volna a HD tartalmak minőségét. Az érdekeltek a kalózkodás visszaszorítását várták a szigorú lépéstől, de a jelek szerint belátták, hogy ennek feltételei egyelőre nem állnak rendelkezésre.

Amint arról már hírt adtunk, a HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) technológia támogatói - elsősorban a kiadók és filmstúdiók - igyekeztek rábírni a gyártókat az eljárás alkalmazására. Ez nem kevesebbet jelentene a vásárlók számára, hogy be kell szerezniük az ezzel kompatibilis meghajtókat és kijelzőket, személyi számítógép esetén grafikus kártyát és monitort. Ennek elmulasztása esetén le kellene mondanunk a nagy felbontás minőségéről, és a DVD-nél alig jobb (960x540) felbontásban lennénk kénytelenek élvezni a filmeket. A problémát az jelenti, hogy a jelenleg kapható eszközök - kijelzők, grafikus kártyák - nem tesznek ennek eleget, még akkor sem, ha egyes esetekben gyártóik ezt állítják.

A mostani értesülés szerint azonban a készülékek gyártói nem követelik meg a HDMI csatolók, illetve a HDCP másolásvédelem jelenlétét. Ehhez csatlakozik a konzolpiacon vetélkedő két óriás, a Microsoft és a Sony, amely az E3 kiállítás alatt jelezte, hogy sem az olcsóbbik PS3, sem az Xbox 360 nem támogatja a vadonatúj csatolószabványt, ennek ellenére teljes minőségükben élvezhetjük a nagy felbontású filmeket rajtuk. Phil Harrison a Sony részéről kiemelte, hogy az 500 dolláros PS3-at analóg csatlakozóval látták el, ám a vásárlók nem tapasztalnak majd minőségbeli különbséget.

Úgy tűnik tehát, hogy egyelőre megúsztuk a másolásvédelem bevezetését. Erre legkorábban 2010.ben, illetve 2012-ben kerülhet sor - amennyiben a technológia mögött álló tábor tagja meg nem gondolják magukat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások