Növekvő kritika az új másolásvédelmek miatt

Növekvő kritika az új másolásvédelmek miatt

2006. február 17. 12:16, Péntek
Még meg sem jelentek a következő generációs optikai tárolókra szánt nagy felbontású tartalmak, a tervezett másolásvédelmi eljárás, illetve annak követelményei miatt egyre nagyobb az elégedetlenkedők aránya.

A napokban már beszámoltunk arról, hogy a HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) technológia támogatói - elsősorban a kiadók és filmstúdiók - igyekeznek rábírni a gyártókat az eljárás alkalmazására. Ez nem kevesebbet jelentene a vásárlók számára, hogy be kell szerezniük az ezzel kompatibilis meghajtókat és kijelzőket, személyi számítógép esetén grafikus kártyát és monitort. Ennek elmulasztása esetén gyakorlatilag le kell mondanunk a nagy felbontás minőségéről, és a DVD-nél alig jobb felbontásban leszünk kénytelenek élvezni a filmeket.

A HDCP esetén a tartalmakat bármely készüléken megtekinthetjük, ám csakis a technológiát teljes mértékben támogatókon lesz megfelelő a minőség. Minden egyéb megoldás - analóg csatlakozó, vagy a HDCP támogatás hiánya - esetén az eredeti felbontáshoz képest jócskán rosszabb minőségben lesz részünk, ami értéktelenné teszi a HD jelzést. A számítógépes felállásoknál ez annyit tesz, hogy a hagyományos VGA helyett mindenképpen az újabb DVI - netán az érkező HDMI - csatlakozóval ellátott grafikus kártyákat és monitorokat kell alkalmaznunk, és meg kell győződnünk arról, hogy a csatlakozó mellett a technológia támogatása is jelen van-e.

A problémát az jelenti, hogy a jelenleg kapható eszközök - kijelzők, grafikus kártyák - nem tesznek ennek eleget, még akkor sem, ha egyes esetekben gyártóik ezt állítják. Éppen ez a helyzet állt elő ugyanis a grafikus kártyáknál, ahol az Nvidia állítása szerint már a GeForce 5700, az ATI vonalán pedig még korábban megjelent a technológia támogatása, pontosabban felkészítették a kártyákat erre. Ez azonban egyáltalán nem jelenti, hogy nyugodtan hátradőlhetünk a fotelben: hiába írják ugyanis rá a dobozra, hiába áll feketén-fehéren a specifikációban, hogy az adott termék támogatja a HDCP-t, ha a gyártó nem engedélyezte azt külön. A legtöbb esetben ez elmaradt, és napjainkban mindössze néhány GeForce 6200 és 6600 kártya támogatja valóban a technológiát, amelyek többnyire Sony Média Center PC-kben kaptak helyet.

"Ez egy igen kényes ügy, amely rendkívül megtévesztő lesz a vásárlók, és legalább ilyen ijesztő a PC-gyártók számára" - jelentette ki a Cnetnek Richard Doherty, az Envisioneering Group elemzője. Godfrey Cheng, az ATI marketing részlegének igazgatója igyekezett leszögezni, hogy mindent megtesznek a félreértések elkerülése végett, de továbbra is a grafikus kártya gyártókra bízzák a döntést - az egyes kártyák készítői dönthetnek a technológia támogatása, vagy ennek elhagyása mellett. Természetesen nem lesz kötelező a másolásvédelem alkalmazása a forgalomba kerülő korongokon, ám kétségtelen, hogy a kiadók többsége élni fog a lehetőséggel.

Néhányan egyenesen a "Nagy Átverésként" jellemzik az ügyet, és valljuk be, ezúttal nem túloznak. A PC-s monitoroknál szintén figyelnünk kell majd a támogatásra, mivel a technológia a csatoló másik végén lévő berendezésnél is érzékeli ennek hiányát. Itt jóval egyszerűbb, és egyben kiábrándítóbb a helyzet: a FiringSquad értesülése szerint a piacon mindössze 10, azaz tíz ilyen termék létezik, ám érdekes módon gyártóik a legtöbb esetben nem reklámozzák termékeik ezen részletét. Ez azért érdekes, hiszen már úton-útfélen emlegetik a "Vistára kész" monitorokat, miközben erről az apróságról elfeledkeznek. Mindez egyébként azt jelenti, hogy aki teljes minőségében szeretné majd élvezni a nagy felbontású tartalmakat, az - a meglévő 10 típus kivételével - dobhatja ki jelenlegi monitorát.

A világhálón már most megkezdődött a találgatás: vajon hogyan alakul majd a másolásvédelem kérdése, hajlandók lesznek-e a kiadók engedni a várható felzúdulás miatt, vagy ellenkezőleg, ragaszkodnak az új technológiák bevezetéséhez? A támogatók egyelőre igen eltökéltnek tűnnek: véleményük szerint erre mindenképpen szükség van, hogy megőrizzék a legális nagy felbontású tartalmak értékét. Emellett a hosszú távra történő berendezkedést említik: a HDCP ma még kevéssé elterjedt, ám az elkövetkező 15 évben a másolásvédelem megújulását jelenti majd. Kérdés, hogy mit szólnak majd ehhez azok, akik jó ideje meglévő, vagy nemrég vásárolt méregdrága készülékeiket kénytelenek lecserélni emiatt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások