Felvásárolná az AMD az ATI-t?

Felvásárolná az AMD az ATI-t?

2006. június 2. 11:18, Péntek
Elemzői értesülés szerint valószínűnek tűnik a két cég egyesülése - az AMD megfelelő helyzetben van, az ATI pedig kiváló vétel lenne. Az Intel körüli pletykák eközben leépítésekről szólnak.

A szövetségkötés gondolatát az RBC Capital Markets egyik elemzője pendítette meg, aki a befektetőknek küldött bejegyzésében valószínűnek minősített egy ilyen - egyébként igencsak meglepő - lépést. Véleménye szerint, és ebben kollégái is egyetértenek, az AMD jelenleg elegendő forrással rendelkezik a megvalósításhoz, míg az ATI kitűnő vételnek bizonyulhat a vállalat kedvező helyzete folytán.

Egy esetleges szövetség legfontosabb következménye a kompakt megoldások megjelenése lenne. Az AMD elrugaszkodna a hagyományos asztali, szerver és mobil vonaltól és új területekre merészkedne ki, ahol eddig - múltjából és jelenlegi helyzetéből kiindulva - inkább az Intel hódított. Annál is inkább szükségük lenne erre, mivel a legújabb hírek szerint a Conroe sorozat igencsak erősre sikerült, legalábbis ami a teljesítményt illeti, egyes tesztek alapján még az abszolút zászlóshajónak számító Athlon 64 FX-62 is lemarad az új vetélytársakkal szemben, ami kényelmetlen fejlemény a kisebbik gyártó számára.



Az AMD vezetői tegnap, az elemzőknek tartott konferencián beszéltek a vállalat terveiről, a hosszú távú elképzelésekről. Ezek között említették a kifejezetten a rajongók számára készülő, "4x4" névre keresztelt platformot, amely nagy teljesítményű konfigurációkkal lesz hivatott elhódítani az elsőnek járó helyet. A 2007 közepén debütáló négymagos chipekkel mind a szerverek, mind az asztali számítógépek szegmensében meg szeretnék tartani a vezető pozíciót - az Opteronok esetében jövőre 60, két év múlva 150 százalékos javulást várnak a teljesítmény- és fogyasztási mutatók terén.

Új pletykák az Intellel kapcsolatban is érkeztek, igaz nem éppen kedvező értelemben. Az egyik értesülés szerint a processzorgyártó közel 16 ezer dolgozójától kíván megszabadulni, ami valószínűleg a kevésbé eredményes részlegek felülvizsgálásával kapcsolatos. A leépítésekre még ebben a hónapban sor kerülhet - egyelőre annyit biztos, hogy a 99 ezer embert foglalkoztató óriás vezérigazgatója, Paul Otellini június 15-én tart beszámolót.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások