Kimarad a pdf az Office 2007-ből

Kimarad a pdf az Office 2007-ből

2006. június 3. 13:47, Szombat
A jelek szerint kimarad a tervezett pdf-támogatás a Microsoft irodai csomagjának legújabb verziójából, mégpedig a rivális Adobe fenyegetése miatt, amely perre menne formátumának integrálása miatt.

A két vállalat az elmúlt hetekben tárgyalásokat folytatott álláspontjaik közelítése érdekében. A Microsoft szerette volna elérni a pdf-be történő mentés integrálásának engedélyezését, ám az Adobe nem engedett, sőt azzal fenyegetőzött, hogy bírósági pert indít, amennyiben formátumát az Office csomag beépített részeként adják ki.



A Reuters jelentése szerint a tárgyalások végül megrekedtek, és az újabb jogi összecsapás elkerülése érdekében Redmond ezúttal teljesítette a követeléseket, legalábbis azok egy részét. Az Adobe ugyanis három feltételt szabott az egyeztetések során: először is a Microsoftnak el kell távolítania a tervezett beépített "Mentés pdf-ként" opciót, másodsorban száműznie kell saját XML Paper Specification (XPS) formátumát, amely a pdf riválisaként bukkant fel a színen, végül pedig fizetőssé kell tennie e két opció utólagos hozzáadását a csomaghoz. A szoftvercég az első két követelést elfogadta, ám nem hajlandó fizetőssé tenni az utólagos kiegészítést, mondván, hogy ezzel az Adobe pusztán anyagiakra terelte a vitát.

A Microsoft még tavaly ősszel pendítette meg a pdf-támogatás gondolatát. Az akkori nyilatkozatok szerint ezzel a felhasználói igényeknek tennének eleget - a formátumot a Word, az Excel, a PowerPoint, az Access, a Publisher, az OneNote, a Visio, valamint az InfoPath is felismerné. Ez a dolgok jelenlegi állása szerint nem fog menni, legalábbis ami az integrált opciókat illeti.

"Az Adobe pereskedéssel fenyegetőzött" - jelentette ki Dave Heiner, a Microsoft trösztellenes ügyekkel foglalkozó jogászcsapatának feje, ám ennek valószínűségéről már nem nyilatkozott. A vitapartner részéről eközben mindössze annyit árultak el, hogy konkrét lépésekre eddig nem került sor, mindössze lehetőségként merült fel az újabb bírósági csatározás gondolata.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások