Svéd szimpátia­tün­te­tés a Pirate Bay mellett

Svéd szimpátia­tün­te­tés a Pirate Bay mellett

2006. június 4. 13:48, Vasárnap
A hétvégén kisebb tüntetésre került sor Stockholmban, ahol több százan gyűltek össze kalózfejes zászlókat lobogtatva. A héten bezárt oldal eközben újraindult, a letöltők erejéből pedig még visszavágásra is futotta.

Minden eddiginél nagyobb visszhangot váltott ki a svéd Pirate Bay torrentoldal bezárása. Szombaton az ország fővárosában kisebb tüntetésre került sor, amelyen a résztvevők a rendőrségi akció ellen tiltakoztak, és kalózfejes zászlók alatt felvonulva fejezték ki szimpátiájukat az üzemeltetők iránt. A héten lezajlott akcióról azóta részletes információ is napvilágot látott, sőt, felhasználók egy csoportja ellentámadást indított, amelynek a svéd rendőrség weboldala esett áldozatul.

A csütörtökön bezárt oldal - amely az utóbbi időben a legnagyobbá nőtte ki magát - szombaton már újra üzemelt, köszönhetően a holland, belga és orosz tüköroldalaknak, illetve újonnan bekapcsolódó szervereknek. Tobias Andersson, az oldal szóvivője egyenesen kijelentette, hogy erősebbek és nagyobbak lesznek, mint valaha, és amennyiben a hatóságok bezárnak egy oldalt, máris több külföldi áll annak helyére. Többen máris úgy értékelték a rendőrség akcióját, hogy ennél jobb reklámot nem is csinálhattak volna az oldalnak.



Időközben az eredeti lap egyik üzemeltetője, Mikael Viborg saját blogjában részletezte őrizetbe vételének körülményeit és az azt követő eseményeket. Leírásából kiderül, hogy a kikérdezésen kívül a rendőrök illegális tartalmakat keresve lakását is átkutatták, és láthatóan óriási eredményként értékelték elfogásukat. Elengedését követően Viborg egyértelműen amerikai befolyást sejtet a háttérben, kiemelve, hogy Thomas Bodström, a svéd igazságügyi miniszter tengerentúli útjáról hazatérve utasította a rendőrséget és az ügyészséget az akció lebonyolítására, jóllehet azok már korábban jelezték, hogy a kiterjedt vizsgálathoz hiányzik a megfelelő jogi alap.

A felhasználók felháborodását jól jelzi, hogy jelentős ellenakcióra is sor került: csütörtökön hackertámadás érte a svéd rendőrség weboldalát, amely szombat reggelig kiesett. Lars Lindahl, a rendőrség szóvivője kijelentette, hogy egyelőre ismeretlen tettesek után nyomoznak, miközben Tobias Andersson a Pirate Bay részéről igyekezett leszögezni, hogy semmi közük a támadáshoz, ők szervereik visszaadását és bocsánatkérést követelnek a igazságügyi minisztériumtól.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások