Ingyenes holland animációs film sikere

Ingyenes holland animációs film sikere

2006. június 9. 08:52, Péntek
Május közepe óta szabadon letölthető a világhálóról az Elefántok álma című holland animációs film. A mű sikere alighanem még magukat az alkotókat is meglepte.

A holland csapat közel egy évig készítette az alkotást, majd a Creative Commons-licenc segítségével néhány héttel ezelőtt ingyen letölthetővé tették az interneten. Az Elephants Dream a felhasználók körében azonnal népszerű lett, ezt bizonyítja, hogy május közepére már 533 000-en töltötték le. Csak az első két napon a letöltések száma meghaladta az 50 000-et. Ezt a rohamot időnként még a szerverek sem bírták, számtalan esetben előfordultak fagyások és más kisebb fennakadások.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A film elkészítésében oroszlánrész jutott a Blender nevű nyílt forráskódú 3D-s szoftvernek és emellett az alkotók kizárólag nyílt forráskódú, illetve ingyenes programokat használtak. A mű számos formátumban és felbontásban elérhető, például 1920 x 1080 képpontos HD-felbontásban is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Nem ez az első eset, hogy sikeres egy Creative Commons-licencű film. Korábban szintén népszerű lett az alkotói által a Berlinale berlini filmfesztiválon bárki számára ingyenesen letölthetővé tett Chocolate City - we are here to stay című dokumentumfilm, valamint a népszerű Star Trek sci-fi filmek paródiájaként létrejött Star Wreck, amelyhez már magyar felirat is készült.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások