Változik a Windows eredetiségvizsgáló szoftvere

Változik a Windows eredetiségvizsgáló szoftvere

2006. június 11. 17:15, Vasárnap
Az interneten felbukkant vádak után máris módosul a Windows Genuine Advantage szoftvere, amely ritkábban lép kapcsolatba a Microsoft szerverével. Eközben elkészült a szuperszámítógépekhez szánt Windows.

A szoftvercég közleményben jelentette be, hogy máris módosítják a WGA Notifications elnevezésű szoftvert, amely ezentúl kéthetente próbálja meg felvenni a kapcsolatot a központi szerverrel. Az eredetiségvizsgáló programmal kapcsolatban olyan vádak merültek fel, miszerint a Microsoft nemes egyszerűséggel kémkedik vásárlóinak számítógépein.

A vádak Lauren Weinstein amerikai polgári jogi aktivista, a People for Internet Responsibility nevű szervezet társalapítójának blogjában bukkantak fel, aki írásában kémszoftvernek nevezte a cég fejlesztését. Ezen állítását arra alapozta, hogy a program napi gyakorisággal, minden egyes indulást követően adatokat küld a Microsoft szerverének, még akkor is, ha előzőleg hitelesnek találta az operációs rendszer megvizsgált példányát. Kihangsúlyozta, hogy a szoftvercégen kívül senki nem tudja pontosan, milyen adatokra tartanak igényt Redmondban, és hogy a vállalat szépen elhallgatta a napi lekérdezések gyakorlatát a felhasználók elől.

A Microsoft most kiadott közleményében jelzi, hogy 14 napos periódusokra állnak át, és egyben leszögezik, hogy a hagyományos szerver naplófájlon kívül semmilyen egyéb adatot nem továbbítanak szervereikre. Az áprilisban elindult programról a további félreértések elkerülése végett további információkat is közölnek, amelyek révén láthatóan igyekeznek meggyőzni a vásárlókat, hogy a WGA nem nevezhető kémszoftvernek és célja kizárólag az operációs rendszer hitelesítése.

A céghez kapcsolódó hír, hogy időközben elkészült a szuperszámítógépekhez szánt Windows, amely a Compute Cluster Server 2003 nevet kapta. A rendhagyó elnevezés onnan ered, hogy a speciális változat a Windows Server 2003 verzión alapul, és a változtatások célja mindössze az volt, hogy az operációs rendszert a szuperszámítógépeknél is sikerrel alkalmazzák. A node-onként 469 dollárba (nagyjából 100 ezer forint) kerülő fejlesztéssel állításuk szerint minden eddiginél szélesebb kör számára teszik elérhetővé és egyben vonzóvá a szegmens versenyzőit.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások