A Mozilla is elhagyja a régebbi Windowsokat

A Mozilla is elhagyja a régebbi Windowsokat

2006. június 14. 13:06, Szerda
A nyílt forráskódú Firefox böngészőt fejlesztő csapat még az idén, de legkésőbb jövőre megszüntetné a Windows 98 és ME támogatását, a felhasználók azonban elleneznek egy ilyen döntést.

Gervase Markham, a fejlesztőcsapat tagjának blogján a napokban vita alakult ki a Windows 98 és Millennium operációs rendszerek jövőbeni támogatásáról. A Mozilla legkésőbb jövőre, a Firefox 3.0-ás verziójával beszüntetné a lassú kihalásra ítélt verziók támogatását, míg a felhasználók úgy gondolják, hogy a terjeszkedés, a minél szélesebb körű kompatibilitás érdekében mindenképpen szükséges a támogatás folytatása.

A Mozilla lépéséről szóló hír közvetlenül azután kelt szárnyra, hogy a Microsoft jelezte: nem javítják ki a régebbi operációs rendszerben felfedezett kritikus hibát, mivel ezek támogatása július 11-vel megszűnik. Ezt követően az alapítvány sem látja fontosnak a kompatibilitás megőrzését, és inkább az újabb változatokra koncentrálnak, amely elsősorban a Windows XP-t és természetesen a jövőre megjelenő Vistát jelenti. Markham szerint felelőtlenség lenne a támogatás folytatása, hiszen ezzel olyan - hamis - benyomást keltenének a felhasználókban, hogy továbbra is biztonságban internetezhetnének a már igencsak korosodó Windowsokon.

A felhasználói tábor azonban nem hajlandó egyetérteni ezzel a vélekedéssel. Ők azzal érvelnek, hogy a Firefoxnak a terjeszkedés folytatásához szüksége van minden egyes szeletre, és egy ilyen csendben kivitelezett lépés előtt mindenképpen fel kell mérni a várható következményeket. A vitára reagálva a Bugzilla új kérdőívet tett elérhetővé, amely a megfelelő tárgy és URL mellékelésével az ellenkezők hangját hivatott felerősíteni.

A fejlesztők egy része már jóval korábban, az augusztusban várható Firefox 2.0-ban beszüntetné a támogatást, ami riasztóan közeli időpont. Szerintük a Microsoft lépése után nincs értelme a támogatásnak, míg az ellenzők azzal érvelnek, hogy maga a szoftver továbbra is működne a platformon, így nincs értelme mesterségesen megfosztani őket a hozzáféréstől.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások