A Yahoo lett a cenzorkirály

A Yahoo lett a cenzorkirály

2006. június 19. 13:27, Hétfő
Az Újságírók Határok Nélkül nevű szervezet a Yahoo-nak ítélte oda a legszigorúbb cenzornak járó citromdíjat. A keresőóriás kínai oldalát, a Yahoo.cn-t a helyi érdekeltségű Baidu.cn-nél is hatalompártibbnak találták.

A felmérés szerint még a Google.cn és az MSN.cn is több olyan forrást jelenít meg találati listáján, amelyeket nem ellenőriznek a kínai hatóságok - áll a szervezet jelentésében. A párizsi központú csoport igencsak meglepődött azon, hogy a kínai kormány által "veszélyesnek" nyilvánított kulcsszavaknak mintegy 97%-át blokkolja a Yahoo. Bizonyos keresésekre - köztük a Tinananmen téri tömegmészárlás dátumára is - hibaüzenet ad vissza az oldal, ezután pedig majd egy órán keresztül nem is tud keresni a felhasználó. Ezt a módszert egyetlen más külföldi cég sem alkalmazza.

Kína erős információkorlátozási politikája előtt az internetes multiknak is fejet kellett hajtaniuk, ami meglehetősen erős nemtetszést váltott ki a demokratikus világ országaiban. A Microsoft és a Google a kulcsszavak blokkolása helyett egyszerűen csak megszűri a vezetés által nemkívánatosnak minősített honlapokat. Míg a két óriáscég saját keresőmegoldásával van jelen a távolkeleti piacon, addig a Yahoo az Alibaba.com kínai portál részvénytöbbségével képviselteti magát.

A Microsoft januárban levette Zhao Jing szabadgondolkodású kínai újságíró blogját az internetről, hogy eleget tegyen a kommunista ország törvényeinek, míg a Yahoo információkat szolgáltatott ki a hatalomnak Shi Tao helyi zsurnalisztáról, akit később 10 év börtönre ítéltek, amiért állítólag államtitkokat hozott a közvélemény tudomására. "Biztosak vagyunk benne, hogy ezek a vállalatok erkölcsi értékrendszerük felrúgása nélkül is jelen tudnának lenni a kínai piacon. Ehhez azonban szilárd és tiszta alapokra kell helyezniük a helyi hatóságokkal való kapcsolatukat" - áll az érdekvédelmi csoport jelentésében.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások