Teljesítmény­mi­nő­sí­tést is végez majd a Vista

Teljesítmény­mi­nő­sí­tést is végez majd a Vista

2006. június 28. 10:10, Szerda
A jövőben a Vistába beépített saját benchmark-program segítségével is meg lehet majd állapítani az egyes számítógépek teljesítményét - derült ki az ATI kanadai grafikus chip-gyártó cég müncheni sajtótájékoztatóján.

Mint azt a sajtótájékoztatón Terry Makedon, az ATI meghajtóprogram-fejlesztési részlegének vezetője elmondta, a Vistában debütáló Windows Experience Index (WEI) a nyújtott teljesítményük alapján az öt osztály egyikébe fogja beskatulyázni a számítógépeket. A WEI alapjául a Windows Assessment Tool (WinSAT) szolgál. A WinSAT a Vista minden egyes telepítését követő első rendszerindításkor automatikusan elindítja a WEI programot. A benchmark szoftver a tervek szerint alig 30 másodperc alatt fel fogja mérni az adott számítógép hardverének teljesítményét és ehhez öt különböző adatot használ majd fel.

Az egyes tesztekben az alkalmazás méri a processzor számítási sebességét, a memória mennyiségét, a merevlemez adatátviteli sebességét, azonosítja az alkalmazott videokártya grafikus chipjét és a memória sávszélességét, illetve a játékokban nyújtott teljesítményt. Ez utóbbi lényegéről azonban sem az ATI, sem a Microsoft képviselői nem voltak hajlandóak közelebbit elárulni. A WEI minden egyes területet egyestől ötösig osztályoz majd és ezen értékek közül a program a legalacsonyabbat fogja figyelembe venni. Tehát hiába lesz például egy PC-ben egy kétmagos processzor és két videokártya, ha kevés lesz benne a memória vagy lassú lesz benne a merevlemez, akkor rosszabb WEI-értékét fog kapni.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az már korábban kiszivárgott, hogy a Microsoft a Vistát használó számítógépeket két osztályba fogja sorolni, az egyik a Basic, a másik Premium lesz. A Premium besorolást csak olyan PC kaphat majd, amelynek a WEI-indexe 3 vagy annál több lesz. Érdekesség, hogy 5-ös WEI-index csak olyan csúcsteljesítményű számítógépet illethet majd, amely támogatja a több kijelzős megjelenítést, és például egyidejűleg több internetes műsorfolyamot is rögzíteni tud.

A Windows Experience Index értéket a Microsoft minden évben feljebb fogja srófolni, így világosan ki fog derülni, hogy éppen mi rendszerünk gyenge pontja. A WEI központi helyet foglal el majd a redmondi szoftveróriás 500 millió dollárba kerülő Vista-kampányában is, ennek oka, hogy az embereket rávegyék az Aero 3D-s felület használatára. Az Aerohoz azonban korszerű videokártyára is szükség lesz, így jön létre az ördögi kör: ha valaki látványt akar, áldozzon érte. Az átlagos felhasználók számára, akik nem játszanak a számítógépükön csak például interneteznek és dolgoznak, máris érdektelenné válik a Vista.

A szakemberek szerint ugyanakkor a WEI-indexnek egy haszna mindenképpen lesz, hiszen végre eltűnhetnek a szupermarketek polcairól az elégtelen teljesítményű, kevés memóriával, lassú és kis tárolókapacitású merevlemezzel, gyenge videokártyával szerelt konfigurációk.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások