Csicsás, de kiábrándító az OneCare Live

Csicsás, de kiábrándító az OneCare Live

2006. június 30. 14:53, Péntek
Részletes elemzésnek vetették alá az Agnitum számítástechnikai biztonsági cég szakemberei a Microsoft új Windows OneCare Live nevű szoftvercsomagját. A véleményük a tesztek után elkeserítő és lehangoló volt.

Másfél hónappal ezelőtt és néhány napja is támadta a Symantec vezetője a Microsoftot, amiért megpróbál visszaélni az operációs rendszerek piacán lévő monopolhelyzetével és igyekszik megvetni a lábát a számítástechnikai biztonsági szoftverek piacán. Nos, amennyiben az Agnitum szakértőinek véleményét vesszük figyelembe, akkor nem biztos, hogy eleinte profi minőségűek lesznek a redmondi konszern biztonsági programjai. A szakemberek első benyomása az volt, hogy az OneCare Live egy szép, könnyen átlátható és felhasználóbarát szoftver. A jó külcsín alatt talált belbecs azonban kiábrándította őket.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Mint ismeretes, a Microsoft biztonsági csomagja idén május vége óta elérhető, évente 49,95 dollárba kerül és vírusirtót, személyi tűzfalat, kémprogramok elleni szoftvert, valamint biztonsági mentéseket készítő és a PC-t karbantartó alkalmazást tartalmaz. Az Agnitum jelentéséből idézve: "A beépített tűzfal még a legalapvetőbb képességekkel sem rendelkezik az engedély nélküli behatolók elleni védelem területén. Az adott számítógép könnyedén megkaparintható egy botnet segítségével." Nem túl hízelgő vélemény.

A több oldalas, meglehetősen részletes dokumentumból kiderül, hogy a OneCare Live felhasználóbarát kezelőfelülete is kívánnivalókat hagy maga után. Ezek közé tartozik, hogy csak körülményesen bővíthető az internetes hozzáféréssel rendelkező alkalmazások köre és ahhoz, hogy ez a funkció működjön is, az adott szoftvert újra kell indítani. Emellett pocsék az internethozzáférés szabályainak konfigurálhatósága és ugyanez mondható el hálózati adatforgalom hozzáférési lehetőségeiről. A Windows Defender nevű kémprogramok elleni modul pedig fennakadásokat okoz, kimondható: feleslegesen és túlzott mértékben lassítja az operációs rendszert.

A dokumentumból kiderült még: maga a kezelőfelület jól átlátható, minden beállítási lehetőség egyetlen ablakból elérhető. Az OneCare Live használatához azonban szükség van a .NET keretrendszerre. "A Windows OneCare Live jelentős átdolgozásra szorul, mielőtt bárki rábízná a számítógépe védelmét" - zárták nem éppen hízelgő értékelésüket az Agnitum szakemberei. A Microsoftnak tehát úgy tűnik, fel kell kötnie az alsóneműt, ha talpon akar maradni a biztonsági szoftverek piacán.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások