Jogszerűtlen a merevlemezek kapacitásjelölése

Jogszerűtlen a merevlemezek kapacitásjelölése

2006. július 6. 09:16, Csütörtök
Egy 80GB-os merevlemez esetén a formázás után már csak 74,4-74,5 GB hely marad. Két ügyvéd emiatt indított pert a Western Digital ellen.

Az eljárás lényege az az évek óta visszatérő probléma volt, hogy amíg a szoftverek és operációs rendszerek fejlesztői, a Microsoft vagy Apple az adat- és a memóriaméreteket bináris formában adják meg, addig a merevlemezgyártók a winchesterek tárolókapacitását decimális formában jelölik. Sok felhasználó emiatt - joggal - úgy érzi, hogy becsapták. A két ügyvéd ilyen emberek képviseletében indított pert a Western Digital (WD) ellen.

Nos, az ítélet felemás lett. Ugyan a két ügyvéd nyert, azonban a WD-nek csupán a félmillió dolláros perköltséget kell kifizetnie. Ezenkívül a vállalat vállalta, hogy a 2001. március 22-e és 2006. február 15-e között az amerikai felhasználók által vásárolt merevlemezekhez ingyen biztosít egy egyébként 30 dollárba kerülő biztonsági mentés-készítő programot.


A merevlemez kapacitása nem 80 Gbyte, hanem csak 80 000 000 byte

Az ügyvédek szerint a hiányzó több GB helyen 80 órányi digitális zene vagy 5600 digitális kép férne el, és az emberek joggal kifogásolták, hogy nem egy ekkora tárolókapacitású terméket vásároltak meg, vagyis becsapták őket. Bár a per véget ért, a merevlemezgyártók még korántsem nyugodhatnak meg, ezúttal ugyanis a két ügyvéd ugyanebből az okból kifolyólag a Seagate merevlemez gyártó céget is beperelte.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások