280 milliós büntetést kapott a Microsoft

280 milliós büntetést kapott a Microsoft

2006. július 12. 16:34, Szerda
Megszületett a sokáig halasztott ítélet az Európai Bizottság kontra Microsoft vitában. A testület szigorúan ítélkezett és 280,5 millió euróra büntette a céget, amiért az elmulasztotta teljesíteni a követeléseket.

Az Európai Bizottság által kiadott közlemény szerint a szoftvercég a mai napig nem tett teljes mértékben eleget az eredeti, 2004 márciusában meghozott ítélet előírásainak, és elmulasztotta átadni riválisainak a Windows Server operációs rendszer és az abban használt technológiák pontos és teljes dokumentációját. Éppen ezért 280,5 millió euróra büntetik a céget, ami december 15-ig visszamenőleg napi 1,5 milliónak felel meg. Ezt a duplájára növelik, amennyiben Redmond továbbra sem adja be derekát.

A testület ezúttal is úgy ítélte meg, hogy a Microsoft nem tett meg minden tőle telhetőt az operációs rendszerre fejlesztő cégek kellő tájékoztatási érdekében, és nem segítette elő a teljes kompatibilitás megteremtését saját operációs rendszere, valamint a konkurensek szoftverei között. Az amerikai vállalat tehát visszaélt helyzetével, és a többször meghosszabbított határidő, vagyis 2006. június 20-ig nem teljesítette kötelezettségeit. Az elkövetkező hetekben a fő kérdés, hogy a Microsoft hogyan viszonyul a döntéshez, és ez európai oldalon milyen hatást vált ki.

A cég reagálásában továbbra is együttműködési hajlandóságukat hangoztatja, illetve kétségbe vonják a pénzbüntetés mértékét és annak jogosságát. Szerintük ugyanis az eredeti döntés túlságosan homályosan fogalmazott, ám ők ennek ellenére igyekeztek eleget tenni a kötelezettségeknek, vagyis az Európai Bizottság hibásan ítélte és ítéli meg a Microsoftot. Jelen pillanatban mintegy 300 alkalmazottjuk dolgozik, hogy időben, vagyis július 24-ig elkészüljenek az utolsó, sorrendben hetedik beadvánnyal, és mivel az előző hatot sikeresen lezárták, nem érheti szó a ház elejét. A közleményből kiderül, hogy az európai bíróságokhoz fordulnak, hogy megállapítsák, a cég milyen magatartást tanúsított a vita alatt.

Az ítélet értelmében amennyiben a cég nem teljesíti a teljes dokumentáció átadásáról szóló kitételt, vagy elfogadhatatlan feltételeket támasztva igyekszik elhalasztani az erről szóló megállapodás megkötését, július 31-től a napi büntetés mértéke 3 millió euróra ugrik, vagyis megduplázódik.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások