A merev­le­me­zek a leg­nép­sze­rűbb tárolók

A merev­le­me­zek a leg­nép­sze­rűbb tárolók

2006. július 19. 11:30, Szerda
Az IDC kutatócég tanulmánya szerint továbbra is a merevlemezek számítanak az első számú tároló eszköznek, és első helyüket 2015-ig biztosan megtartják, dacára a riválisok terjedésének.

Az IDC elsősorban a kapacitás növekedése iránti igények megugrását várja az elkövetkezendő években, amit az árral és a megbízhatósággal szemben támasztott követelmények egészítenek majd ki. Ezt pedig a legjobban továbbra is a merevlemezek gyártói tudják majd a legjobban kihasználni, tovább növelve termékeik adatsűrűségét, fokozatosan csökkentve azok árait.

Indoklásuk szerint az újonnan megjelenő hordozható eszközök és számítógépek komponenseiként az új technológiák egyelőre nem tudják leváltani a már jól bevált merevlemezeket, bármennyire is szeretné ezt néhány gyártó. Az eltérő technológiák terjedéséről szóló híradások olykor eltúlzottak, és ez a generáció-, vagy éppen szemléletváltás jóval lassabban megy végbe. Bár a flashmemóriák megbízhatóbbak, az elmúlt években bekövetkezett áresésekkel pedig immár anyagi szempontból sincsenek rosszabb helyzetben, a hagyományos tárolók helyzete még jó ideig biztosnak tűnik.

A kutatócég véleménye szerint a kihívásokhoz legjobban alkalmazkodó megoldások egyfajta egyensúlyt képeznek majd a különböző igények között, mivel minden szempontból egyikük sem bizonyulhat a legjobb választásnak. Ezen szem­pontok között szerepel az ár, a kapa­citás, a telje­sítmény, a megbíz­hatóság és könnyű használat - amelyek tech­nológia mindegyik téren jól teljesít, az hódíthatja el az elsőnek járó helyet. Ez egyelőre a merevlemezeknél tűnik megva­lósít­hatónak, amelyek adat­sűrű­ség/ár viszonylatban tehát még egy évtizedig uralhatják a tárolók piacát.

Természetesen a flashmemóriák térhódítását sem lehet kétségbe vonni, elég ha csak a százdolláros laptop projektjére gondolunk. A kurblis megoldás egészen pontosan 1 GB-ot foglal magában, amivel főleg a mozgó alkatrészeket igyekeznek helyettesíteni, csökkentve a zajt és a készülék súlyát. Az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések révén a személyi számítógépekben is elterjedhet a technológia, fokozatosan kiszorítva a merevlemezeket.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások