Kitiltották a mo­bil­tele­fono­kat a bajor iskolákból

Kitiltották a mo­bil­tele­fono­kat a bajor iskolákból

2006. július 21. 18:58, Péntek
Ősztől egyetlen bajorországi általános- és középiskolában sem használhatnak a tanulók mobiltelefont. Így döntött a Keresztényszocialista Unió (CSU) javaslatára a bajor parlament.

A CSU a szociáldemokrata SPD és a Zöldek ellenében elfogadta a bajor nevelési és oktatási törvény módosításáról szóló javaslatot. A jogszabály már idén ősztől hatályba lép. A kiegészítőcsomag ráadásul kemény szankciókat tartalmaz az oktatást zavaró diákokkal szemben és kötelezően előírja a külföldi gyermekek számára a német nyelv tanulását. A módosított törvény az ellenzék szerint a bajor kormány üsd-vágd pedagógiáját tükrözi.

Siegfried Schneider, a CSU kulturális és oktatási minisztere sietett megvédeni a módosítást, mondván, igenis szükség volt a mobiltelefonoknak a bajor iskolákból való kitiltására. A politikus azzal érvelt, hogy a drasztikus megoldásnak köszönhetően minimálisra csökkenhet annak a lehetősége, hogy egy diák erőszakos vagy pornográf tartalmakat vigyen be az iskolába.

Schneider szerint az elmúlt időszakban fokozatosan, napról napra nőtt a bajor általános és középiskolákban azoknak az eseteknek a száma, amikor egyes diákok molesztálták vagy megverték és megalázták a társaikat. Ezután általában ugyanaz volt a forgatókönyv, az egészet felvették a mobiltelefonjukkal, majd mutogatták vagy felrakták az internetre. "A mobiltelefonoknak semmi keresnivalójuk sincs az iskolákban. Nincs olyan indok, amiért egy gyereknek az óra közben vagy az iskolai szünetben telefonálnia kellene" - érvelt a miniszter. Mint ismeretes, a CSU politikusa által említett cselekmények, vagyis az úgynevezett Happy Slapping tavaly terjedt el és sajnos akadt már rá magyar példa is.

Az SPD és a Zöldek képviselői viszont úgy vélik, hogy mindez túlzott beavatkozás az iskolák belügyeibe. "Hagyni kellene, hogy az intézmények a maguk kezébe vegyék a dolgok irányítását. A kormány mindent felülről akar megoldani és nem hagy mozgásteret az iskoláknak" - nyilatkozta Hans-Ulrich Pfaffmann, az SPD oktatási szakértője.

A mobiltelefonoknak a bajor iskolákból való kitiltásának a lehetősége egyébként már korábban is felmerült, azonban ez a mostani döntés már végérvényesnek tekinthető. Idén áprilisban pedig a kormány kezdeményezte, hogy - hasonló okokból - megtiltanák a bajor oktatási intézményekben az MP3-lejátszók használatát.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások