Még az idén jönnek az Intel négymagosai

Még az idén jönnek az Intel négymagosai

2006. július 20. 21:45, Csütörtök
A gyors és határozott visszavágás reményében az Intel még az év vége előtt piacra dobja asztali négymagos processzorait, hogy jó időre beelőzze vetélytársát. A fejlesztések mellé átszervezések társulnak.

A napokban már beszámoltunk arról, hogy a nagyobbik processzorgyártó egészpályás letámadással vágna vissza riválisának, amely a jól sikerült Athlon 64 és Opteron családdal az utóbbi években komoly sikereket ért el. Most újabb hír erősítette meg, hogy az Intel nagyon is komolyan gondolja terveit és annak végrehajtása érdekében akár legfontosabb asztali fejlesztései előrehozására, valamint komoly átszervezésekre is hajlandó.

A legfontosabb asztali fejlesztésnek pedig most egyértelműen a négymagos chipek látszanak: a Kentsfield kódnéven jegyzett processzorok a szerverekbe szánt Clovertown asztali változatai, és nagy valószínűséggel két Conroe összeolvasztásából születnek meg. Az 1066 MHz-es FSB-re támaszkodó utódok 4, illetve 8 MB másodszintű gyorsítótárral érkeznek majd, minden egyéb részleteikben a Conroe-ra hasonlítanak, ami meglehetősen jó jelnek tűnik, figyelembe véve az utóbbit övező kedvező hangulatot. "Már értesítettük partnereinket, hogy az első négymagos processzorok megjelenését előrehoztuk 2007 első feléről 2006 utolsó negyedévére" - jelentette ki Paul Otellini a negyedéves eredmények ismertetése közben.

Érdekes, hogy ez utóbbi nem fest valami jól: a tavalyi év elejéhez képest a felére esett a nyereség, amit azzal igyekeztek szépíteni, hogy több termékük esetében ők érték el a legjobb termelési eredményt az iparágon belül. Nyilvánvaló azonban, hogy ebben az AMD előrenyomulása, illetve az új 65 nanométeres gyártástechnológiára történő átállás is szerepet játszott, amely minden bizonnyal megviselte a céget, még ha könnyebben is viselik az átállást, mint vetélytársuk.

A Cnet információi szerint a fejlesztések mellett átszervezésekkel is készülnek az év hátralévő részére: alaposan felforgatják az értékesítési és a marketing részleget, és a társigazgatók helyett egyetlen személyt neveznek ki a vezetői posztra.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások