Feladta a harcot a Kazaa

Feladta a harcot a Kazaa

2006. július 27. 22:11, Csütörtök
A Kazaa fájlcserélő oldal úgy döntött, véget vet a harcnak és kész akár 100 millió dollárral kárpótolni a zeneipart. A lépés vélhetően összefüggésben van az üzemeltető cég ellen indított perhadjárattal.

A p2p-hálózatot működtető Sharman Networks emellett kész 100 millió dollárral (körülbelül 21 milliárd forint) kárpótolni a zeneipart az okozott veszteségért - írja a Bloomberg. A bejelentés nem sokkal azután érkezett, hogy egy - a zeneipar által készített - felmérés kimutatta, tavaly több mint 20 milliárd dalt töltöttek le ingyenesen a világhálóról.

"Újabb csatát nyertünk a most folyó háborúban. Egy ugrással előrébb tartunk" - értékelte a helyzetet John Kennedy, a nemzetközi hanglemezgyártók érdekképviseleti szervének (IFPI) vezérigazgatója a BBC News oldalán. A Kazaa tehát a Napster példáját követve jogszerűen folytatja tovább működését.

Mark Mulligan, a Jupiter Research piackutató cég elemzője úgy véli, a kártérítés összegének nagysága jól példázza, hogy mekkora kárt okozott a hálózat. "Ez az összeg mintegy fele az európai, legális zeneletöltésekből származó bevételeknek" - vélekedett a szakember. A Sharman Networks állítása szerint egyidejűleg több mint négymillióan vették igénybe szolgáltatásukat, kliensszoftverüket pedig 239 millió alkalommal töltötték le.

A most született döntést egy átfogó jogi offenzíva előzte meg. A hosszú tusában úgy tűnik kegyelemdöfésnek bizonyult, amikor tavaly egy ausztrál bíróság indított eljárást a cég ellen, azt állítva, hogy fájlcserélő programjuk buzdítja a felhasználókat a szerzői jogok megsértésére.

A Sharman Networks - engedve az óriási nyomásnak - korábban vállalta, hogy olyan szűrőt épít keresőjébe, amely 3000 kulcsszó használatával gátolta volna a tiltott tartalmak utáni kereséseket. Azonban a p2p-vállalat többszöri határidő-módosítások ellenére sem vezette be a beígért változtatásokat, így az ausztrál hatóságok blokkolták honpolgáraik hozzáféréseit.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások