Intel: kivonulóban a Pentium és Celeron D

Intel: kivonulóban a Pentium és Celeron D

2006. augusztus 18. 01:09, Péntek
Egyre biztosabbnak tűnik, hogy az Intel négymagosa még az év vége előtt megjelenik, ezzel egy időben ugyanakkor a vállalat első ikermagos sorozata, a Pentium D búcsút inthet a felhasználóknak.

Nem kellett sokat várnunk, máris itt az újabb, még ropogós hír a processzorgyártók háza tájáról. A DigiTimes ezúttal arról számolt be, hogy a Pentium D sorozat tagjai - négy kivételével - hamarosan eltűnnek a porondról, hogy átadják helyüket az újabb - és sokkal jobban sikerült - fejlesztéseknek. Az alaplapgyártóktól származó értesülés szerint ez elsősorban gyártástechnológiai váltást jelent, hiszen a most visszavonuló termékek 90 nanométeren készülnek, ez pedig a 65 nanométeres utódok megjelenésével gyorsan elavulttá vált.

Az év végéig tehát mindössze három példány marad meg a családból, amely debütálása idején az Athlon 64 X2 sorozattal való versenyt kapta feladatául. Befejezik a Pentium D 830, 840, 930 és 940 gyártását, marad a 820, amely kedvező árával mindenképpen vonzó lehet, valamint a már 65 nanométeren készülő 915, 925 és 945. A hagyományos felépítésű Pentium 4 sorozatban az 531 és 541 tartja még a lelket, míg a Celeron D családot valósággal megtizedelik. A vállalat egyben felkészül a 45 és 32 nanométeres technológiák alkalmazására, amelyek debütálása jövőre, illetve 2009-ben várható.

A hírek emellett a a négymagos Kentsfield chipekről szólnak: ennek idei megjelenéséről már júliusban hírt adtunk, ám most a legfrissebb útitervek is megerősíteni látszanak a tervet. Ezek a chipek két Conroe összeolvasztásából születnek meg. 2,6 GHz-es órajel, 1066 MHz-es FSB, 4, illetve 8 MB másodszintű gyorsítótár, egyébként mindenben az elődökre hasonlítanak. Az elgondolás a Smithfield példáján alapul: ennél két Prescott magot használtak fel, gyors válaszként az AMD rivális termékeire. Az ár 1000 dollár körül alakul, ám ez még mehet lejjebb, figyelembe véve, hogy a 4x4 platform is ilyen áron debütál majd.

Az is biztosnak tűnik, hogy a Core 2 Extreme X6800 pályafutása nem zárul le 2007 első negyedévében, de a tavasz végére már megérkezhet az utód, mégpedig a 3,2 GHz-en futó X6900 képében.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások