Szigorúb­ban ellen­őriz­nék Né­met­ország­ban az internetet

Szigorúb­ban ellen­őriz­nék Né­met­ország­ban az internetet

2006. augusztus 24. 13:48, Csütörtök
Wolfgang Schauble német belügyminiszter a Die Zeit című hetilapnak adott interjújában kijelentette, hogy vizsgálják annak lehetőségét, miszerint a jövőben szigorúbban ellenőriznék az online tartalmakat.

A politikus szerint csak idő kérdése volt, hogy Németországban is megjelenjenek a terroristák, hiszen a terrorizmusnak nem szabnak gátat az államhatárok. Mint ismeretes, Németországban nemrég két esetben is megpróbáltak felrobbantani regionális vonatokat, azonban a bombák nem léptek működésbe, a gyanúsítottakat pedig azóta letartóztatták.

Schauble szerint ezek az események is rámutattak arra, hogy erősíteni kell a világháló ellenőrzését. Ehhez elsősorban nyelvi szakértőkre van szükség, akik ismerik az adott nyelveket (arab, farszi stb.), hiszen csak így deríthetők fel időben azok a fórumok, ahol a terroristák vagy a terroristagyanús személyek megfordulnak és egymással kapcsolatot tartanak. Egyelőre még nem tisztázott azonban, hogy milyen oldalakat és fórumokat figyelnének, illetve hogy ezek az intézkedések mennyiben érintenék az átlagfelhasználók internetezési szokásait.

Szintén az internet ellenőrzésének szigorítását szorgalmazta a Heise német hírportál által idézett Konrad Freiberg, a Német Szövetségi Rendőrség Szakszervezetének elnöke is. "Az internet egyre nagyobb szerepet játszik a kommunikációban" - nyilatkozta a szakember.

Kérdéses azonban, hogy ezek az ellenőrzések hogyan valósulnának meg. Ugyan a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) már dolgozik egy olyan központon, ami a hálózati nyomozásokkal kapcsolatos adatokat gyűjtené össze, illetve a jelenlegi törvények lehetővé teszik például a terroristagyanús személyek e-mail forgalmának ellenőrzését is. Azt ugyanakkor Konrad Freiberg is elismerte, hogy a legnagyobb problémát valóban az a belügyminiszter által is megjegyzett hiányosság jelenti, miszerint kevés olyan német rendőr van, aki egyszerre értene az internethez és még az arab vagy más nyelvekkel is elboldogul.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások