Ismét az Orkut miatt támadják a Google-t

Ismét az Orkut miatt támadják a Google-t

2006. augusztus 25. 23:35, Péntek
Élesedik a vita a brazil hatóságok és a Google között. A problémát az amerikai online keresőt üzemeltető cég korábban is sokat támadott brazíliai közösségi portálja jelenti.

Mint ismeretes, az Orkut tavaly azután került reflektorfénybe, hogy tíz személyt letartóztattak Brazíliában, mert a hatóságok rájöttek, hogy az online közösségi oldalt használták illegális drogok értékesítésére. A droghálózatra azt követően derült fény, hogy a rendőrség telefonokat hallgatott le és figyelte az Orkuton keresztül folyó kommunikációt. Ezután a brazil hatóságok idén májusban támadták ismét a portált, miután két helyi ügyész azt állította, hogy az Orkut pedofilparadicsomnak számít.

Úgy tűnik, most a végkifejlethez közeledik az ügy, mivel a brazil államügyészség hivatalosan is felszólította az oldalt és annak üzemeltetőit, hogy adják ki a birtokukban lévő személyes adatokat. Az indoklás szerint ezekre az információkra azért van szükség, hogy a hatóságok nyomon követhessék az Orkuton keresztül zajló illegális cselekményeket, például a drogok vagy a gyermekpornográf tartalmak terjesztését.

A Google azonban nem hajlandó kiadni a kért adatokat és minden jel arra mutat, hogy a vita a portál bezárásával fog véget érni. A vállalat képviselői jelezték, hogy csak az amerikai törvények alapján akarnak együttműködni a helyi hatóságokkal, azonban ez a brazil ügyészek számára elfogadhatatlan. Az ügyészség kilátásba helyezte, hogy amennyiben a Google továbbra sem hajlandó együttműködni, 61 millió dolláros pénzbüntetésre is számíthat. "Minden olyan felkérésnek eleget tettünk, ami arra vonatkozott, hogy távolítsuk el a portálról az illegális tartalmakat. Néhány esetben arra kértek bennünket, hogy osszunk meg velük felhasználói adatokat, erre is hajlandók voltunk" - mondta a Google szóvivője.

A szakemberek szerint a fő problémát az jelenti, hogy a brazil ügyészség által kért adatok nem a Google brazíliai, hanem a fő központjában vannak. Ezt azonban a brazil nyomozók nem hajlandók elhinni. Vagyis igazi 22-es csapdája az ügy, amiben mindenki ragaszkodik a maga igazához és senki sem hajlandó változtatni az álláspontján. Az Orkut jelenleg a legnépszerűbb közösségi oldalnak számít Dél-Amerikában, a tagok és a látogatók 72 százaléka brazil állampolgár.

Az persze már más kérdés, hogy amennyiben a Google kiadná a kért adatokat, akkor minden bizonnyal a civil szervezetek támadnák emiatt. Vagyis a vállalat könnyen csöbörből vödörbe kerülhetne.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások