Az iPod-gyártásról szóló cikkekért perel a Foxconn

Az iPod-gyártásról szóló cikkekért perel a Foxconn

2006. augusztus 29. 22:41, Kedd
Tovább gyűrűzik az iPod készülékek gyártása körül kialakult vita. Az Apple beszállítójaként dolgozó Foxconn megelégelte a vádaskodásokat és beperelt két kínai újságírót.

Az persze más kérdés, hogy a Foxconn üzemeiben tapasztalt körülmények nem éppen hízelgőek a vállalatra nézve. Mint ismeretes, korábban a Mail on Sunday nevű brit lap komoly visszásságokra hívta fel a figyelmet. Az újság tudósítása szerint az Apple iPod készülékeit gyártó Foxconn cég kínai üzemeiben 15 órás munkanapok voltak és az alkalmazottakat 40 eurós havi bérért dolgoztatták. Az Apple vizsgálatot indított, azonban a szakemberek embertelen munkakörülményeket és gyerekmunkára utaló jeleket és bizonyítékokat az iPodokat készítő kínai üzemekben nem találtak, csupán számos hiányosságot tártak fel.

A Foxconn vezetőit azonban láthatóan feldühítette a hercehurca és az alaptalan vádaskodások, ezért beperelték az ügyről tudósító China Business News újság két munkatársát. A shenzheni bíróság nagyon gyorsan megtárgyalta az ügyet és első lépésként azonnal lefoglalta a két riporter minden vagyonát. A cég azonban nem elégedett meg ennyivel és a tollforgatóktól még további 3 millió eurós kártérítést is követel.

A bíróság meglehetősen kemény fellépése azonban számos tiltakozó akciót váltott ki nemcsak a kínai újságírók, de a civil és emberi jogi szervezetek körében is. Wang You és Weng Bao mindössze annyit tett hogy megírták, a Foxconn hetente hat napon át, napi 12 órában dolgoztatja az embereket és ezért átlagosan 100 eurót fizet nekik havonta.

Szakértők szerint az eset azért is abszurd, mert 1993-ban a kínai legfelsőbb bíróság kimondta, hogy ilyen ügyekben legfeljebb a kiadót lehet perelni, de semmiképpen sem az újságírókat. Úgy tűnik azonban, hogy Terry Guo, a Foxocnn márkanevet birtokló Hon Hai Precision Industry tajvani tulajdonosa eltökélt és nem tágít: mindenképpen meg akarja büntetni az újságírókat. Mindenesetre a 3 millió euró előteremtésére a két riporternek összesen 600 évig kellene dolgozni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások