Közzétette kiáltványát a Kalózpárt

Közzétette kiáltványát a Kalózpárt

2006. augusztus 30. 16:42, Szerda
A Svédországban megalakult Kalózpárt hivatalossá emelte kiáltványát, amelyben a személyes adatok és kommunikáció védelmére, valamint a nyílt társadalom megőrzésére helyezik a hangsúlyt.

A nemrég megalakult párt közzétette kiáltványát, amelynek fordítását a Torrentfreak tette elérhetővé, míg az eredeti svéd nyelvű dokumentum a szervezet weboldaláról tölthető le. A választásokra kidolgozott 15 oldalas program a bemutatja a Kalózpárt ideáját, legfontosabb célkitűzéseit, valamint azokat a reformtervezeteket, amelyeket egyben a többi párt és az igazságügyi minisztérium figyelmébe ajánlanak.

A program gyakorlatilag három pontra épül, amelyek sorrendben a következők: a nyílt társadalom integritásának megőrzése, a privát kommunikáció és fájlcserélés biztosítása, valamint annak leszögezése, hogy a kultúra és tudás terjesztése önmagában pozitív folyamat. A párt élesen szembehelyezkedik azon jogvédő szervezetekkel, amelyek a világhálón zajló privát kommunikációt ellenőriznék illegális másolatok után kutatva, ez szerintük olyan, mint ha betekintenénk mások személyes levelezésébe. A választóknak ezért dönteniük kell, hogy melyik utat támogatják: a fokozott ellenőrzéseket, elvetve ezzel az információ szabadságának ideálját, vagy a megbízható, biztonságos kommunikációt, amelyhez viszont a fájlcserélőknek is ugyanúgy joguk van.

A Kalózpárt határozott változtatásokat szeretne a szerzői jogi törvényekben, arra helyezve a hangsúlyt, hogy a jogszabályok kizárólag a kereskedelmi céllal megjelent termékekre, alkotásokra vonatkozzanak. Mások munkáinak terjesztése önmagában nem minősülne bűncselekménynek, kivéve, ha ez is kifejezetten anyagi célokból történt - minden egyéb esetben egyenesen támogatnák a folyamatot. A szabadalmakat szintén megnyirbálnák, ezek ugyanis akadályozzák a fejlődést, és közvetlen fenyegetést jelentenek a kis- és középvállalkozások, valamint az önálló fejlesztők számára. Fontos szempontként emelik ki, hogy javaslataik nem jelentenének újabb költségeket az államnak, sőt, egyes esetekben megtakarításokhoz vezethetnek.

A Kalózpárt a szavazatok 4 százalékának elnyerésével kerülhetne be a svéd parlamentbe, amely a 2002-es választások alapján mintegy 225 ezer szavazatot igényelne. A Pirate Bay bezárása után megalakult szervezet jelenleg mintegy 8 ezer főt tömörít, a hivatalos közvélemény-kutatások azonban nem mutatnak érzékelhető támogatást. Mivel a párt semmilyen más kérdésben nem foglalt állást, bejutási esélyeik kétségesek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások