Európában októberben rajtol a HD DVD

Európában októberben rajtol a HD DVD

2006. szeptember 5. 00:11, Kedd
A Samsung októberben, a Toshiba csak novemberben hozza az öreg kontinensre saját lejátszóit. Magasabb árak, limitált mennyiség - Európában eltűnőben a HD DVD korai rajtból fakadó előnye.

A Berlinben zajló IFA kiállításon elhangzó bejelentésekről ezúttal is a Reuters számolt be. A rendezvényen az ázsiai óriások végre pontos dátummal és a várható árakkal rukkoltak elő, ezek azonban nem nyűgözték le az érdeklődőket. Az amerikai kontinens után jókora késéssel és magasabb árakon juthatunk majd hozzá a HD DVD formátumot támogató asztali lejátszókhoz.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A bejelentések szerint a Toshiba - mint a tábor élharcosa és első számú gyártója - csak november folyamán dobja piacra kontinensünkön saját lejátszóit. A különböző változatok árai várhatóan 599 és 999 euró (165 és 275 ezer forint) körül alakulnak majd, ami csaknem 50 százalékos növekedést jelent az amerikai induló árakhoz képest. Az USA-ban ugyanis az első vásárlók áprilisban még 500, illetve 800 dollárért juthattak hozzá a Toshiba készülékeihez, igaz, a konkurens Blu-ray meghajtókhoz képest még ezek az új árak is elviselhetőnek tűnnek.

A kezdeti igények kielégítésére a Toshiba 10 ezer lejátszót szállít le egyenesen Japánból, ez követően pedig a kereslet alakulásától tennék függővé az utánpótlást. A cég indoklása szerint a nagyobb árak a magasabb adók mellett azért is szükségesek, mert az Európába érkező példányok több új funkciót támogatnak, és vékonyabb kivitelben készülnek, mint az első generáció tagjai. A rajtra természetesen a stúdiók is készülnek: a HD DVD promóciós csoport előrejelzése szerint az év végéig összesen 40 olyan film jelenik meg, amelyek már kihasználják az új szabvány nyújtotta lehetőségeket.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Samsung egy hónappal korábban, még októberben elrajtol a régióban, ám lejátszóját borsosabb áron, 1400 euróért, azaz mintegy 385 ezer forintért vesztegetik majd. Kérdés, hogy ilyen áron mennyire lesz népszerű, pláne, ha riválisuk jóval olcsóbban tervezi adni saját megoldását.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások