AMD tervek: az Opteronok újulnak meg elsőként

AMD tervek: az Opteronok újulnak meg elsőként

2006. szeptember 14. 16:20, Csütörtök
A processzorgyártó egyik vezetője egy interjúban elárulta, hogy elsőként az Opteron szerverchipek állnak át 65 nanométeres csíkszélességre, és már októberben komoly mennyiséget szállítanak le az új sorozatokból.

A T-break internetes oldalnak Dr. Gaith Kadir, az AMD Közel-Keletért, Afrikáért és Pakisztánért felelős területi igazgatója beszélt a processzorgyártó terveiről, az elkövetkező hónapokban várható újdonságokról. Elmondta, hogy már gőzerővel gyártják az új 65 nanométeres Opteronokat, vagyis elsőként a szerverchipek állnak át az új gyártástechnológiára. A cég ennél óvatosabban fogalmaz és 2007 közepét hangsúlyozza, mint fontos fordulópontot.

A Kadir által említett részlet azért érdekes, mert az előző generáció bemutatkozásánál, vagyis a 130 nanométerről 90 nanométerre történő váltásnál a kisebbik processzorgyártó elsőként a mobil chipeket cserélte le, és a végére hagyta a szerverchipeket, valamint az asztali processzorokat. A jelek szerint most éppen ellenkezőleg járnak el, ám az ez irányú kérdésre nagy hallgatás volt a válasz. Ezt később kiegészítette egy rövid közlemény, amelyben mindössze annyit erősítettek meg, hogy a terv változatlan, az év végéig szeretnék leszállítani a vásárlóknak az első példányokat, a teljes átállás pedig jövő év közepére valósulhat meg.

Az AMD tehát némileg óvatosabban fogalmaz saját igazgatójánál, és igyekeznek ellensúlyozni a gyorsan feléledő reményeket, amelyek a gyorsított, októberi megjelenés kapcsán már kezdtek éledezni. Ez ugyanis azt jelentené, hogy a cég aránylag gyorsan, mintegy három hónapos késéssel ad választ a nyáron debütált Conroe sorozatra - ha architektúrális változásról nem beszélhetünk, a gyártástechnológiából fakadó előnyöket sikerülne ledolgozni.

A gyártó még az Inquirer korábban megjelent cikkének módosítását is kérte, ragaszkodván a már elhangzott dátumokhoz. Vagyis a fő hangsúly továbbra is az év végén, illetve 2007 közepén van, de remélhetőleg már októberben kiderül, mire elegendő a gyors tatarozás.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások