A Vistát támadja az Adobe és a Symantec

A Vistát támadja az Adobe és a Symantec

2006. szeptember 22. 13:13, Péntek
Közvetlen támadást indított a Microsoft ellen a két szoftverfejlesztő cég, akik azt kérik az Európai Bizottságtól, hogy mindenáron akadályozza meg a redmondi konszern további terjeszkedését.

A Reuters a Wall Street Journal értesülésére hivatkozva számolt be arról, hogy az Adobe és a Symantec a Windows Vista korlátozására buzdítja az Európai Bizottságot, amely jelenleg is vitában áll a céggel. Azt remélik, hogy a testület a bizakodó hangok ellenére mégis akadályokat gördít a januári megjelenés elé, legalábbis az öreg kontinensen.

Az Adobe Systems azt akarja elérni, hogy az Európai Bizottság tiltsa meg a Microsoftnak, hogy felár vagy bármilyen licencdíj fizetése nélkül integráljon egy elektronikus dokumentumok (például PDF formátumú fájlok) olvasását és létrehozását lehetővé tévő programot a Windows Vistába.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A lépés mögött az állhat, hogy a Microsoft XPS formátuma az Adobe-nak már régóta szálka a szemében, hiszen ezt a világszerte népszerű PDF formátum konkurensének szánja az amerikai óriáscég. Az XPS integrálása a Vistába tehát fenyegetést jelent az Adobe-ra nézve. A Symantec szintén komoly támadásokra készül a redmondi konszern ellen. Kiszivárgott információk szerint a következő hetekben a számítástechnikai biztonsági cég több menedzsere is Brüsszelbe utazik, hogy bemutassa azokat a biztonsági funkciókat, amelyek szerintük veszélyeztetik saját szoftvereiket.

A biztonsági cég három fejezetből álló összefoglaló értékelést készített a készülő operációs rendszerről, amelyben főleg a biztonsági újításokat igyekeztek rossz színben feltüntetni. Ebben tehát nem az "ingyenes" alkalmazások megjelenését kifogásolták, hanem a nagy dérrel-dúrral beharangozott biztonsági funkciók gyakorlati hasznát, ami szerintük nem felel meg annak, amit a Microsoft szeretne elhitetni a vásárlókkal.

Cris Paden, a Symantec szóvivője elmondta, hogy a tiltakozással akarnak reagálni a Microsoft nemrég történt PR-fogásaira. Az Európai Unió és a Microsoft közötti vita a Vista kapcsán nemrég újult ki. Neelie Kroes, az Európai Unió versenyügyi biztosa ugyanis figyelmeztette a Microsoftot, hogy az új funkciók Vistába való integrálásával megsértheti az európai versenyjogot. A szakember ugyanakkor tagadta, hogy már a piacra dobása előtt vizsgálatot indítanának a Vista ellen és így akadályoznák meg annak piacra kerülését.

"Az Európai Unió már több mint egy évvel ezelőtt tanácsokat adott a Microsoftnak ebben a kérdésben. Ám az kizárólag a konszern döntése, hogy végül milyen csomagolásban és milyen funkciókkal felvértezve dobja majd piacra a Vistát" - jelentette ki Jonathan Todd, az Európai Bizottság szóvivője.

Mint ismeretes, a Microsoft és az Európai Unió képviselői néhány nappal ezelőtt összeszólalkoztak a cég új operációs rendszerébe épített biztonsági funkciók miatt. Az EU szemében ezek a szolgáltatások szálkát jelentenek, a Microsoft azonban ragaszkodik hozzájuk.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások