DVD Jon licenceli az iTunes feltörését

DVD Jon licenceli az iTunes feltörését

2006. október 3. 12:13, Kedd
A DVD Jon néven ismertté vált hacker pénzt csinálna az Apple másolásvédelmének feltöréséből. Ezt szerinte a cég sem fogja megakadályozni, mert mindez az iPod lejátszók malmára hajtja a vizet.

A GigaOM értesülése szerint a most 22 éves Jon Lech Johansen megkezdte az iTunes zenebolt digitális másolásvédelme feltörésének értékesítését azon vállalatok számára, amelyek saját tartalmaikat szeretnék elérhetővé tenni az Apple népszerű hordozható lejátszóin. Bár ez nem nevezhető éppenséggel barátságos lépésnek a cég irányába, a vélemények megoszlanak a várható válaszról. Könnyen lehet, hogy az almás cég nem torolja meg az akciót.

DVD Jon cége, a DoubleTwist azon vállalatokat keresi meg ajánlatával, amelyek érdeklődnek az iPod lejátszók iránt, de az Apple másolásvédelme miatt eddig nem tudták saját tartalmaikat elérhetővé tenni a készülékeken. A Fairplay nevű DRM-technológia ugyanis éppen ezt akadályozza meg, megvédve a zeneboltot a zeneszámok illegális terjesztésétől, valamint a konkurensek próbálkozásaitól. Ezt ugyan a hacker már tavaly feltörte, ám csak most jutott el odáig, hogy a PyMusique névre keresztelt eljárást üzleti alapon értékesítse.

Jon társával együtt arra számít, hogy a cég nem fogja megtorolni a lépést, mivel ez még népszerűbbé teszi a hordozható lejátszókat. Januárban - a konkrét tervek ismertetése nélkül - "Jobs királlyal" is találkoztak és bár az Apple főnöke leszögezte, hogy cége valószínűleg nem vesz majd elégtételt, jelezte, hogy minden bizonnyal nem mindenki lesz ilyen elnéző. Johansen azonban továbbra is úgy gondolja, hogy nem törvénytelen amit tesz: szerinte inkább hozzáadnak, mintsem feltörnek egy DRM-eljárást. Igaz, ezzel az iTunes vonzereje nagyban csökkenhet, az iPod lejátszók viszont még nagyobb népszerűségre tehetnek szert azzal, hogy más cégek kínálatát is közvetítik.

Kérdés, hogy ebben a helyzetben mit tesz Jobs, betartja-e ígéretét, vagy - látva a licencelési törekvéseket - Jonék orrára koppint.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások