Öt perc alatt feltörték a holland választási rendszert

Öt perc alatt feltörték a holland választási rendszert

2006. október 6. 13:42, Péntek
Vaskos kritikának is beillett egy holland civil szervezet legutóbbi akciója, amelyben a választásokon használt számítógépes rendszerek kijátszhatóságára és manipulálhatóságára hívták fel a figyelmet.

Az akció óriási médiavisszhangot kapott, ami főleg annak köszönhető, hogy idén november 22-én tartják Hollandiában a parlamenti választásokat. A Wij vertrouwen stemcomputers niet (Nem bízunk a választási számítógépekben) nevet viselő csoport tagjainak sikerült úgy módosítaniuk egy, a választásokon is bevetésre kerülő Nedap ES3B típusú számítógépes rendszert, hogy az meghamisította a szavazatszámlálás végeredményét.

A nem mindennapi esetről a Nederland 1 televízióadó külön tudósításban számolt be műsorában, a csoport tagjai a kamerák előtt mutatták be a manipulációt. A számítógépes rendszerben lévő két EPROM-egység kicserélése két hasonló, de módosított EPROM-ra nem vett öt percnél több időt igénybe.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A módosítást utólag senki sem vette észre. Az eset azért kínos, mert Nedap szavazatszámláló gépeket használnak nemcsak Hollandiában, de Németországban is. A Hollandiában alkalmazott készülékek 90 százalékát a helyi Nedap és Groenendaal cégek gyártják. Ráadásul idén nyáron az utóbbi vállalat vezetője, Jan Groenendaal úgy nyilatkozott, hogy az általuk gyártott berendezések manipulálására semmi esély sincsen. "Szeretném látni például, hogy valaki sakkozik a számítógépeinken" - mondta irónikusan a szakember. Nos, a holland csoport tagjai válaszképpen feltelepítettek egy sakkprogramot a feltört gépre és d2-d4 lépéssel nyitották meg a partit...

Nem ez az első kritika egyébként, ami a választásokon használt szavazatszámláló rendszereket éri. Néhány hete a Princeton Egyetem egyik professzora jelentette be, hogy az Egyesült Államok nagy részén használt elektronikus szavazórendszer komoly biztonsági hiányosságokkal bír. A szakember állítása szerint egy percen belül keresztüljuthat egy közepes hacker a védelmi rendszereken, és könnyedén manipulálhatja a választásokat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások