Cenzúrázatlan videók az iraki háborúról

Cenzúrázatlan videók az iraki háborúról

2006. október 8. 15:26, Vasárnap
Az iraki háború kellemetlen oldala sok amerikai híradásban nem szerepel. Nem mutatnak például halott amerikai katonákat vagy az ő testüket tartalmazó koporsókat. Az internet azonban ezúttal is egy másik világ.

Az elmúlt hónapokban egyre több ilyan videó bukkant fel az olyan népszerű oldalakon, mint a YouTube és a Google Video. Ezek a felvételek például olyan akciókat mutatnak be, amelyeken gerillák támadják az amerikai katonákat és csapatokat.

A cenzúrázatlan videók terjesztését először Bagdadban kezdték meg, majd ez a Jihad weboldalain folytatódott. A különböző hosszúságú anyagokon például amerikai katonai járművek robbannak fel, mesterlövészek golyói csapódnak be az amerikai katonák testébe vagy teljes katonai akciókat mutatnak be. Egyes nyilvánosságra hozott videókban az eltalált katonák még megpróbálnak felállni és odamenni vagy odakúszni egy menedéket nyújtó fal mögé, de más katonák elvéreznek a helyszínen. Szintén vannak olyan felvételek is, amelyeken nehéz helyzetbe került amerikai csapatokat mentenek ki helikopterek segítségével.



Természetesen az amerikai kormány mindent megtesz ezen videók kikerülésének a megakadályozására. Minden iraki tudósítást megvágnak, vágatlanul gyakorlatilag egyetlen, az iraki háborúról szóló hír sem kerülhet adásba. Szintén a cenzúrát erősíti, hogy hónapok óta nem látható az amerikai katonák koporsóinak a hazahozatala. George Bush kormánya folyamatosan igyekszik nyomást gyakorolni a független oldalakra, ennek köszönhető, hogy a YouTube közel ötven iraki háborúról szóló videót kénytelen volt eltávolítani és az azokat feltevő felhasználók regisztrációját törölték vagy felfüggesztették.

Számos felvétel azonban nem iraki vagy arab forrásból származik, hanem maguk az Irakban szolgáló vagy azóta már hazatért amerikai katonák tették fel a világhálóra. S hiába működik a cenzúra, az igazság ezúttal is kiderült és kiderül.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások