Jönnek az 50 gigabájtos mozifilmek

Jönnek az 50 gigabájtos mozifilmek

2006. október 10. 01:33, Kedd
A HD DVD tábor rendszeresen a Sony által vezetett Blu-ray szövetség orra alá dörgölte eddig, hogy csupán a 25 gigabájtos lemezeikre adtak ki filmeket. Most a Sony Pictures Home Entertainment úgy döntött, változtat ezen a helyzeten.

Ugyan a dolgot a Blu-ray technológia fizikai jellemzői már eddig is lehetővé tették volna, azonban erre eddig nem került sor, a Sony kizárólag fele ekkora tárolókapacitású korongokon adta ki a különböző filmeket. Most azonban a cég médiarészlege bejelentette, hogy a jövőben kaphatók lesznek filmek immár az 50 gigabájtos diszkeken is. A vállalat közlése szerint a közeljövőben három film fog ilyen formában megjelenni. Ezek közül az első a nálunk nemrég bemutatott Távkapcs című vígjáték lesz, ez az Egyesült Államokban lesz először kapható. Ezt követi majd A Sólyom végveszélyben című film november 14-én, majd végül a Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby kerül majd a boltokba december 12-én.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Mind a három filmet a Sony Pictures Digital Authoring Center (DAC) adja majd ki, remélhetőleg az eddigieknél jobb minőségben. A cég által korábban piacra dobott művek ugyanis a kritikák szerint nem éppen a kiváló képminőségükről voltak híresek, pedig ez igazán elvárható lett volna egy kifejezetten a nagy felbontást támogató, sőt arra kidolgozott szabvány esetében. A Sony képviselői szerint az újonnan kiadott alkotásoknál a tartalom egyenértékű lesz a DVD-knél megszokottal és a filmek tömörítetlen PCM formátumú audiosávokat fognak tartalmazni.

Európában az első Blu-ray lemezek néhány héten belül lesznek kaphatók, igaz először csak a 25 gigabájtos korongokon. A problémát azonban nem csak a korai szerény kínálat, hanem még inkább a lejátszók magas ára jelenti majd, így a később bemutatkozó HD DVD komoly előnyre tehet szert az év végéig.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások