A Transmeta beperelte az Intelt

A Transmeta beperelte az Intelt

2006. október 12. 11:01, Csütörtök
A több változáson átesett cég szabadalmainak megsértésével vádolja a processzorgyártót, mégpedig egy 15 évet felölelő időszakban. A technológiák között több megoldás is szerepel, a hangsúly az energiatakarékosságon van.

A Transmeta közleménye szerint már benyújtották a keresetet az Intellel szemben, amelyben szabadalomsértéssel vádolják a vállalatot. Állításuk szerint ugyanis a gyártó az elmúlt 15 évben több általuk kifejlesztett technológiát is engedély nélkül használt fel, és egészen a Pentium Pro és Pentium II chipekig visszamenően jelentős profitra tett szert a fejlesztések révén.

A cég leginkább energiatakarékossági tech­no­ló­giájának lenyúlását kérné számon, szerintük az enhanced SpeedStep néven emlegetett megoldás egy az egyben az ő fejlesztéseiken alapul. Emellett kifogásolják az utasítások ütemezését végző és egyéb mikroarchitektúrális újítások felhasználását, amelyek révén az Intel megtartotta előkelő pozícióját és egészen a legújabb Core 2 processzorokig többször is vissza tudott vágni az AMD-nek. A Transmeta úgy véli, az Intel legalább 100 milliárd dollár értékű termékben vette hasznát az eltulajdonított technológiáknak, így komoly kártérítést követelnek.

Azt senki nem vonja kétségbe, hogy a processzorgyártók közül elsőként a Transmeta fordított komoly figyelmet az energiatakarékosságra. Az Intel részéről korábban olyan kijelentések is elhangzottak, hogy az ezredforduló tájékán ihletet merítettek a cég fejlesztéseiből, ám ez még egyáltalán nem jelenti azt, hogy egyszerűen lenyúlták volna azokat. Az viszont a napnál is világosabb, hogy a Transmeta továbbra is igen nehéz pénzügyi helyzetben van, még akkor is, ha a gyártói tevékenység feladásával tavaly első alkalommal voltak nyereségesek. Többen úgy vélik, a per mindössze a bevételek megugrasztását szolgálja, ahogy arra már volt példa az Intel ellen indított beadványok esetében.

A cégnél arra nem válaszoltak, hogy tervezik-e újabb perek indítását más gyártók ellen. Elmondásuk szerint az AMD licencelte néhány technológiájukat, így ők valószínűleg kiesnek a lehetséges célpontok közül.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások