A Vista lehet az utolsó a Windowsok sorában

A Vista lehet az utolsó a Windowsok sorában

2006. október 16. 15:28, Hétfő
A gyors változások, a webalapú szolgáltatások terjedése miatt a Vista lehet az utolsó hagyományos operációs rendszer a Windows családban. A Microsoft több területre figyel és igyekszik megnyerni a vásárlókat.

Steve Ballmer a New York Times munkatársainak adott hosszabb interjúban beszélt a cég elképzeléseiről, az ágazatban végbemenő változások által gyakorolt hatásokról, illetve a várható kihívásokról. Nem vitatja, hogy a webszolgáltatások gyors terjedése miatt a Vista lehet az utolsó a sorban, de szerinte a folyamat egyes részei eltérő ütemben zajlanak le, az operációs rendszerek tovább húzhatják.

A vezérigazgató a Vista kapcsán a legnagyobb tanulságnak azt nevezte, hogy nem hajthatják végre egyszerre a fejlesztést és az integrálást. Eleinte úgy képzelték, hogy a Windows minden egyes részletét újraírják, a fájlrendszertől kezdve a kezelőfelületig, de be kellett látniuk, hogy ez nem megy. A jövőt illetően egyetértett azzal, hogy a legtöbb szoftver az interneten keresztül terjed majd, és ez alól senki nem vonhatja ki magát. Ez egyben a fejlesztés felgyorsulását is eredményezheti, de a legnagyobb projekteket nem lehet elkapkodni. Példaként említi a Google keresőmotorját, amelyet szintén nem módosítgatnak havonta.

Az interjúból kivehető, hogy véleménye szerint a Windows is ezen alapok közé tartozik, már csak azért is, mert operációs rendszerként a hardverrel együtt érkezik, annak állandó társa. Nem válaszolt konkrétan arra a kérdésre, hogy a Vista az utolsó lesz-e a sorban, de elképzelhető, hogy a webszolgáltatások és maga az internet terjedése miatt ez az utolsó Windows, amelyet a hagyományos módon fejlesztenek, terjesztenek és alkalmaznak. A jövő az internetes közösségeké - lásd MySpace, YouTube, stb. - de arra még csak ködös elképzelések születtek, hogy ez milyen módon befolyásolja majd a szoftverfejlesztést és -alkalmazást. A Live szolgáltatások egyértelműen a zászlóshajó szerepét töltik be ezen a területen és ez a konzoloktól kezdve a televízióig és videózásig minden területen érezteti majd hatását - versenyezve a többi cég hasonló kezdeményezéseivel.

A cégről kialakított vásárlói véleményekkel kapcsolatban Ballmer bizakodó, ám kiemeli, hogy minden egyes alkalommal bizonyítaniuk kell. Az új fejlesztéseknél fontos szerepet játszik a név: az Xbox esetében például sokan ragaszkodtak a Microsoft, illetve a Windows szavak kiemeléséhez, ám végül mégis másként döntöttek - nagyon helyesen a vezérigazgató szerint, mert ezen a területen is alkalmazkodniuk kellett az igényekhez.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások