Jobs szerint nincs veszélyben az iPod

Jobs szerint nincs veszélyben az iPod

2006. október 16. 11:03, Hétfő
Az Apple első embere nem tart az újonnan felbukkanó vetélytársaktól, és úgy érzi, hogy az iPoddal - amely visszacsempészte a zene jelentőségét - elfogadható szerződést kötöttek a kalózkodás fejlé hajló vásárlókkal.

Jobs a Newsweek magazinnak adott interjújában kitért a népszerű zenelejátszó és az ahhoz kapcsolódó zenebolt funkciójára, eredményeire, a fejlesztés tanulságaira, valamint a vetélytársakra, amelyek szerinte nem igazán veszélyeztetik üdvöskéjük további sikerét. Az Apple zászlóshajója hétköznapivá válása ellenére is megőrizheti előnyét a konkurenciával szemben, amelyet viszonylagos egyszerűségének és kényelmes megoldásainak köszönhet.

Az iPod/iTunes páros legnagyobb tanulságának az egyszerűség jelentőségét nevezte. Más termékekkel ellentétben az iPod letisztult kezelőfelületet kínál, amely nem bonyolítja túl a dolgokat, maga a lejátszó pedig nem végez több feladatot a szükségesnél. A böngészést, a zeneszámok közötti válogatást már az online bolton keresztül végezzük, így a hordozható lejátszó megmarad egyszerű eszköznek. A kompatibilitást szerinte eddig a vásárlók közül senki nem igényelte, ezért nem is foglalkoznak vele komolyan, megmaradnak a saját formátumnál (másolásvédelemnél), amely csak a cég lejátszóin használható.


A digitális zenétől tartó kiadókat nem volt könnyű meggyőzni, ez mintegy 18 hónapon át tartó periódus alatt sikerült. Akkor is csak az előre megjósolt kudarcok után hagytak fel az egyéb próbálkozásokkal és engedtek az Apple kérésének, hogy tegyenek egy próbát a céggel. A kedvező döntésben nem kis szerepet játszott, hogy a megoldás kezdetben kizárólag a Macintosh felhasználóknak volt elérhető, így a vállalat hivatkozhatott arra, hogy a piac szűkössége miatt nem lesz nagy veszteség egy esetleges kudarc. Jobs kiemelte, hogy itt egy íratlan szerződésről van szó: kedvező áron kínálnak legális tartalmakat a felhasználóknak, akik másként a kalózkodással kacérkodnának - abban a pillanatban, hogy megemelik az árakat, megszegik ezt a megállapodást.

A konkurenseknek nem sok esélyt jósol az Apple első embere. Szerinte a Microsoft Zune nem sok előnyt kovácsolhat vezetéknélküli funkcióiból, mivel a zenemegosztás lebonyolítása túl sok időt vesz igénybe, ezért nem is érdemes foglalkozni vele. Az iPodnak ezzel szemben mára sikerült visszacsempésznie a hétköznapokba a zene jelentőségét, amit többek között éppen egyszerűségének köszönhet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások