A Mozilla ötleteket gyűjt a Firefox 3.0-hoz

A Mozilla ötleteket gyűjt a Firefox 3.0-hoz

2006. október 17. 10:15, Kedd
Bár az alapítvány még a nyílt forráskódú böngésző második változatával is adós, máris megkezdték a felhasználói ötletek gyűjtését a harmadik verzióhoz, amely fejlesztési ciklusának elején tart.

A Mozilla elindította ötletgyűjtő oldalát, ahol a felhasználók jelezhetik, mely funkciók integrálását tartják fontosabbnak és mik azok a lényeges újítások, amelyek mindenképpen helyet kell hogy kapjanak a Firefox 3.0-ban. Többen a fülek kezelését bővítenék ki, mások még egyénibbre szabnák a böngészőt, ám azok is hallatják a hangjukat, akik szerint máris egyszerűsítésre van szükség, hogy lassabb gépeken is megfelelő sebességgel fusson a szoftver.

Az egyes funkciókat kategóriákra osztják, ezek között megtaláljuk a kinézetet, a biztonságot, az előzmények kezelését, a letöltéskezelőt, és egyéb opciókat. Érdekes, hogy máris megjelentek azon vélemények, miszerint a Firefox jobban hasonlíthatna - legalábbis kinézetben - a Microsoft új böngészőjére és az Internet Explorer 7 egyes hasznos újításait is alkalmazhatnák az alapítvány fejlesztői. Igen népszerű a fülek kezelésének megújítása: többen az egérrel megragadható és a más folyamatokba (session) áthúzható füleket szeretnének, a fülek szöveggel történő kiegészítését, illetve "lebegő" menüt, amely nem kizárólag a felső sorból lenne előhívható.

Ezekkel némileg ellentétben áll azon kérelem, amely a sebességet és az alacsony erőforrásigényt helyezi előtérbe. Itt nagy hangsúlyt kap, hogy a mindössze 256 MB-ot használó konfigurációkon is kitűnő sebességgel fusson a böngésző, ezt pedig úgy tartják elérhetőnek, hogy a legtöbb funkció opcionális letöltésként csatlakozna a főprogramhoz. A felhasználók tehát egy lecsupaszított, szinte összes lényegi funkciójától megfosztott "csontvázat" töltenének le, amelyet azután tetszés szerint kiegészíthetnének a rendelkezésre álló opciókkal. Hasonló lehetőség jelenleg is kínálkozik, ám itt többnyire házilag készült, hasznos és kevésbé hasznos apróságokat szerezhetünk be például a levelezés megkönnyítésére.

A Mozilla egyébként hétfőn tette elérhetővé a Firefox 2.0 legutóbbi előzetesét, amely az RC3 jelzést kapta. Ebben további javításokat kínálnak, a böngésző ugyanis lassan valóban készen áll a folyamatos és biztonságos használatra. A Firefox 3.0 korai alfa verziója szintén letölthető, ezt azonban egyelőre nem ajánlják otthoni felhasználóknak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások