Naperőmű épül a Google központjában

Naperőmű épül a Google központjában

2006. október 17. 23:38, Kedd
A legújabb tervek szerint napenergiás rendszerrel látják el az amerikai vállalat Mountain Viewben (Kalifornia) található központját. A beruházás várhatóan 2007 tavaszára készül majd el.

A naperőmű üzembe állítása után a Google Campus területén lévő hat épület áramfogyasztásának 30 százalékát tudja majd biztosítani. A kivitelezési munkákkal a vállalat vezetői a pasadenai Energy Innovations céget bízták meg. Ugyan a világ legnépszerűbb online keresőjét üzemeltető és fejlesztő vállalat képviselői nem közölték a konkrét költségeket, azonban a beruházás várhatóan öt, de legfeljebb tíz esztendőn belül megtérül.

A Google Campus területén lévő hat épületre összesen 9212 napcellát szerelnek fel, ezek összteljesítménye 1,6 megawatt lesz. Összehasonlításul: ez körülbelül ezer átlagos kaliforniai háztartás fogyasztásának felel meg. Ez az eddigi legnagyobb napenergia projekt az Egyesült Államokban. "A napenergia rendszer mellett elsősorban környezetvédelmi okokból döntöttünk. A világban lévő összes többi Google képviseletet a következő években szintén ilyen rendszerrel szereltetünk majd fel" - mondta David Radcliffe, a vállalat ingatlanügyekért felelős alelnöke. Amennyiben ebből a bejelentésből indulunk ki, akkor elvileg tehát a tavaly alakult Google Számítástechnikai Szolgáltató Kft. telephelyén is előbb vagy utóbb megjelenhet majd a napcellás megoldás.


Nem ez a Google első környezetbarát kezdeményezése, ugyanis a Google.org alapítvány számtalan környezetvédelmi projektet támogat. A legfontosabb programja egy olyan energiatakarékos hibrid motor kifejlesztése, amely egyaránt működhet benzinnel, árammal és bioetanollal. Az alapítvány szakemberei már kapcsolatba is léptek a legnagyobb autógyártókkal és kutatókkal. S mint ismeretes, a keresőcég nemrég egy nem éppen profiljába vágó kezdeményezéssel állt elő: új, egységes szabványt vezetne be az asztali számítógépeknél, amely megnyitná az utat a mainál hatékonyabb tápok megjelenéséhez.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások