Petíció a németországi e-választás ellen

Petíció a németországi e-választás ellen

2006. október 21. 15:38, Szombat
A német állampolgárok is részt vehetnek a Bundestagban a választási számítógépekről zajló vitában. Egy berlini férfi beadványában azt követelte a német parlament petícióbizottságától, hogy helyezzék hatályon kívül a számítógépes választási rendszerek működését lehetővé tévő jogszabályt.

"Amennyiben Németországban a jövőben elektronikus szavazó- és számítógépes választási rendszereket fognak alkalmazni, úgy egy már számtalanszor bizonyított és bevált hálózatot fognak felszámolni egy alig ismert, könnyen támadható és manipulálható rendszer kedvéért" - írta beadványában többek között Tobias Hahn. A fiatalember azt kifogásolta, hogy nem kell minden egyes számítógépnek tanúsítvánnyal rendelkeznie, elég, ha a választási hálózatot felállító cég igazolja, hogy az adott eszköz megegyezik a korábban bevizsgált típusú készülék valamelyikével.

Ráadásul a Humboldt Egyetem doktorandusza szerint a csalások a számítógépes rendszerek esetében sokkal kevésbé bizonyíthatóak, mint a hagyományos módon végrehajtott választásoknál elkövetett manipulációk.

A beadott elektronikus petíciót aláírásával bárki támogathatja. Hahn tisztában van vele, hogy aligha fogja a Bundestag hatályon kívül helyezni az ominózus jogszabályt, azonban már azzal is elégedett lenne, ha párbeszéd kezdődne a kérdésről a német társadalom és a politikusok között. Érdekesség, hogy korábban Ulrich Wiesner fizikus a 2005. évi hesseni országgyűlési választások eredményének kivizsgálását követelte - szintén az esetleges csalások miatt. A kérdésről idén év végéig fog tárgyalni a német parlament választási bizottsága.

A téma egyébként azután került ismét napirendre Németországban, hogy Hollandiában nemrég a Wij vertrouwen stemcomputers niet (Nem bízunk a választási számítógépekben) nevet viselő csoport tagjainak mindössze öt perc alatt sikerült feltörniük a holland választási rendszert. Az akció óriási médiavisszhangot kapott, ami főleg annak köszönhető, hogy idén november 22-én tartják Hollandiában a parlamenti választásokat.

Arról világszerte megoszlanak a vélemények, hogy mennyire érdekesek egy választási számítógépben tárolt adatok. Hazánkban legutóbb pont az önkormányzati választások előtt tartott sajtótájékoztatót Farkas Lajos, az Országos Választási Iroda informatikai főtanácsadója, aki elmondta, hogy Magyarországon egyre kevesebb hackertámadás történik a választási informatikai rendszer ellen, ami annak köszönhető, hogy a hackerek számára egyre kevésbé érdekesek a tárolt adatok.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások