Új keresőt fejlesztett ki egy 19 éves hallgató

Új keresőt fejlesztett ki egy 19 éves hallgató

2006. november 17. 08:18, Péntek
A program képes nemcsak szövegekre, de képekre és audiofájlokra is rákeresni és sorrendbe rendezni. Ezzel a Würzburg melletti Mainbernheimből származó 19 éves diák feladta a leckét a keresőpiac többi szereplőjének.

A Markus Franz által létrehozott kereső prototípusa az M4 nevet viseli. Érdekesség, hogy a programban már számos olyan funkció is van, amelyet a Quaero nevű európai kereső fejlesztői még csak terveznek létrehozni.

A Quaero projektben az európai szakemberek egy olyan keresőt akarnak kifejleszteni, amelynél akár multimédiás tartalmakra is rá lehet keresni a világhálón és amely képes a találatokat különböző szempontok alapján rendszerezni. A képfelismerő vagy a többnyelvű információk automatikus lefordítását lehetővé tevő funkció szintén részét képezi majd a Quaerónak.

A programot a francia és a német kormány összesen 400 millió euróval támogatja és részt vesz benne például a Siemens és a SAP is. "Amit a Quaerónál meg akarnak valósítani, annak egy részére már az M4 is képes. Például, ha valaki beadja a Beatles szót a keresőbe, akkor nemcsak minden, az együttesre vonatkozó szöveget és képet listáz ki a program, hanem az összes zeneszámot és videót is. A találatokat az M4 négy hasábba rendezi" - nyilatkozta Markus Franz.

A fiatalember a keresőt a Suma-eV egyesület tagjaival közösen fejlesztette ki. A Suma-eV olyan informatikai professzorokat, számítógépes szakembereket fog össze, akiknek célja a nagy keresők technológiáival szembeni alternatív megoldások létrehozása. Ilyen megoldás például a fájlcserélő hálózatok működésére épülő, központi szervert nem igénylő YaCy nevű kereső. Az M4 a metager2 továbbfejlesztett változata. Mind a két alkalmazás úgynevezett metakereső, vagyis ők maguk nem kutatnak, hanem összegyűjtik és csoportosítják más programok találatait. Markus Franz programját jelenleg is tesztelik néhányan, és hogy megakadályozzák a túlterhelődést, a használatát jelszavas hozzáféréshez kötik.

"A legfontosabb most a kereső működésének stabillá tétele és a szükséges infrastruktúra kiépítése" - tett hozzá Michael Nebel, a Suma-eV egyik tagja. Idén decembertől a keresőt alkalmassá teszik majd a képek felkutatására is. A végső cél annak elérése, hogy a felhasználóknak csupán a keresett kifejezést kelljen megadniuk és azt, hogy a program milyen kategóriákban (szöveg, kép, zene, videó, mind) kutasson.

A 19 éves fiatalember mindenesetre nem ül babérjain. Sugoma néven céget alapított a megoldásai értékesítésére és egy olyan alkalmazást fejleszt, amely képes lesz mobil készülékekben a weboldalakon és az SMS-ekben való keresésre.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások