Egyre több a kérdés a Quaeróval kapcsolatban

Egyre több a kérdés a Quaeróval kapcsolatban

2006. november 21. 21:32, Kedd
Közel sem úgy alakul az egységes európai kereső fejlesztése, mint ahogy azt korábban az alapító tagként szóba kerülő német és francia vállalatok eltervezték. Ezek után nem is csoda, hogy a Quaerót folyamatosan bírálatok érik.

Mint ismeretes, az egységes európai kereső kifejlesztése mellett leginkább Franciaország és Németország lobbizott, és maga Chirac elnök is jelezte, támogatja a tervet. A francia elnök még újévi köszöntőjében beszélt először egy európai kereső beindításának szükségességéről, amely a tengerentúli óriásokkal küzdene meg a gyorsan bővülő piacon. A projektet később támogatásáról biztosította a német Bertelsmann AG médiabirodalom örököse, Christoph Mohn is.

A Quaero az idén indult el 1,7 milliárd eurós alaptőkével, hogy hang-, illetve képalapú keresést is lehetővé tevő szoftvert fejlesszenek ki. A projektet jegyző konzorciumot a Bertelsmann, a Lycos Europe, a Siemens AG, a Deutsche Telekom, a Thomson SA és a France Télécom alkotja.

A nehezen induló fejlesztéseknek most újabb problémával kell megküzdeniük. A német parlament Szövetség 90/Zöldek frakciójának tagjai ugyanis néhány érdekes kérdésre szeretnének választ kapni. A képviselők így például tudni szeretnék, hogy miért nem volt olyan nyilvános pályázat, amelyen bármelyik a Quaeróban tulajdonrészt vásárolni akaró cég részt vehetett volna. Ezenkívül választ várnak arra a kérdésre, hogy német részről miért pont a programban jelenleg részt vevő vállalatokra esett a választás, milyen szempontok alapján választották ki a projektben szereplő intézményeket és hogy a konzorcium vezetését miért éppen a keresők világában teljesen újoncnak számító Empolis GmbH-ra bízták. A Zöldek szerint erős a gyanú, hogy különböző manipulációkról van szó.

Német részről egyébként a programban a Német Nemzeti Könyvtár, a Német Gép- és Berendezésgyártó Szövetség, az Innovációs és Fejlesztési Társaság, az Empolis, a Lycos, az SAP, a Siemens, a Thomson, a morsophy, az m2any, az ontoprise, az intelligent view, a Pilot és a 3D nevű cégek, valamint a karlsruhei, a darmstadti, a konstanzi és a müncheni egyetem vesznek részt. A projekthez a tervek szerint később csatlakozik majd a Fraunhofer Társaság az Alkalmazott Kutatásért, a német Rádiótechnikai Intézet, az Informatikai Kutatóközpont, valamint a Német Mesterséges Intelligencia Kutató Központ is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások