Vivinae Reding szétzúzná a távközlési konszerneket

Vivinae Reding szétzúzná a távközlési konszerneket

2006. november 22. 12:44, Szerda
A német kormánykoalíció képviselői megegyeztek a készülő távközlési törvény részleteiben, így gyakorlatilag minden akadály elhárult az új jogszabály elfogadása elől. Ez azonban könnyen azt jelentheti, hogy a német politikusok kivívták az Európai Bizottság haragját.

A korábbi törvényjavaslatot bizonyos szempontból módosították, így annak elfogadása már nem ütközik az európai jogszabályokba - derült ki az SPD és a CDU parlamenti frakciójának közös közleményéből. A cél egy közös távközlési törvény kidolgozása volt, amelyet akár már a következő héten beterjeszthetnek a német parlament elé és amit el is fogadhat a Bundestag.

Az új jogszabály legfontosabb jellemzője továbbra is az, hogy a német kormány semmiképpen sem akarja megengedni a Deutsche Telekom 3 milliárd euróba kerülő optikai kábelhálózatának szabályozását, ellenőrzését vagy felosztását. Viviane Reding európai médiaügyi biztos elfogadhatatlannak tartja az elképzelést és szerződésszegési eljárást akar kezdeményezni Németország ellen. A biztos azonban csütörtökön még egyszer - talán utoljára - megpróbál beszélni a német politikusokkal és Berlinbe fog utazni.

Vivinae Reding a Futurezone osztrák hírportálnak kijelentette, hogy végső megoldásként, amennyiben ez szükséges a nagyobb piaci versenyhez, akár az európai távközlési konszernek szétzúzására is hajlandó.

"Arról tárgyalok a nemzeti hírközlési felügyeletek képviselőivel, hogy végső lépésként akár az egyes telekommunikációs vállalatok szétdarabolása is szóba kerülhet" - nyilatkozta a Helsinkiben rendezett IST 2006 kiállításon Viviane Reding. Erre azért volna szükség, hogy így kényszerítsék a gyakorlatilag monopolhelyzetben lévő távközlési mamutcégeket piacaik megnyitására.

Az uniós biztos egyelőre a jogi lehetőségeket vizsgálja és elmondta: felmerült az a lehetőség is, hogy rákényszerítik a telekommunikációs konszerneket szolgáltatásaik és hálózatuk üzemeltetési feladatának szétválasztására.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások