Az osztrákok is betiltanának játékokat

Az osztrákok is betiltanának játékokat

2006. december 1. 08:02, Péntek
Az osztrák főváros közgyűlésében ülő politikusok körében nem részesült kitörő fogadtatásban az Osztrák Néppárt képviselőinek azon javaslata, miszerint Bécsben tiltsák be a lövöldözős játékok árusítását és terjesztését.

A javaslatról nagy vita bontakozott ki a bécsi közgyűlésben. "Aki azt hiszi, hogy egy egyszerű tiltással megoldhatja egy az egész társadalmat érintő problémát, az nagyon téved" - jelentette ki Grete Laska bécsi alpolgármester, a bécsi közgyűlés oktatási, ifjúsági és sportbizottságának elnöke. A politikus erről a Games College nevű új játékfejlesztők képzésére létrehozott magán oktatási intézmény megnyitóján beszélt. Grete Laska egyébként is rendkívül nyitott a korszerű technikák iránt, ráadásul maga is gyakran játszik - persze nem erőszakos programokkal. Gyakran előfordul, hogy az unokái GameBoy készüléke előtt, Tetrist játszva tölti a szabadidejét.

A téma a múlt heti emsdetteni ámokfutás után került napirendre Ausztriában is. "A tiltás sosem jelent megoldást, ráadásul csak még érdekesebbé teszi az adott játékot a fiatalok számára. Ilyen alapon mondhatnánk azt is, hogy egy programban szereplő méhecske is erőszakos" - tette hozzá a bécsi alpolgármester.


Grete Laska szerint a játékokat fel lehetne használni arra, hogy közelebb hozzák egymáshoz a szülőket és a gyermekeket, valamint mindenkivel megismertessék a technika vívmányait. Ezenkívül fontos az is, hogy a gyerekek megtanulják helyén kezelni az erőszakot és azt, hogy miként kerülhetik el. A szülők felelőssége, hogy milyen játékokat engednek a csemetéiknek és mit nem, nekik kell odafigyelniük erre.

A javaslatot egyébként a játékfejlesztő cégek is értelmetlennek tartják. "Mi változna? Akkor a bécsi boltok helyett éppen valami elővárosi vagy környékbeli, esetleg egy online üzletben vásárolnák meg a fiatalok ezeket a programokat" - mondta az Ubisoft képviselője.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások