Megjelent a Firefox 3 első előzetese

Megjelent a Firefox 3 első előzetese

2006. december 9. 13:56, Szombat
Nem lazsálnak a Mozilla Alapítvány fejlesztői: a Firefox 2.0 megjelenése után nem sokkal máris itt a harmadik generáció, igaz, azt már most elismerték, hogy a végleges verzió debütálása csak egy év múlva várható.

A Gran Paradiso kódnéven illetett változat alig 6 héttel a Firefox 2.0 megjelenése után bukkant fel, jóllehet már több mint egy éve fejlesztés alatt áll. Az első, meglehetősen kezdetleges verziót kizárólag fejlesztőknek ajánlják, még azokat is igyekeznek távol tartani a kipróbálástól, akik pedig általában a korai otthoni tesztelők körébe tartoznak. Több fontos változást ígérnek, ezek nagy része azonban nem lesz azonnal szembeötlő.

Ezt támasztja alá, hogy a böngésző külsőben szinte semmit nem változott a jelenlegi verzióhoz képest, a hangsúly ezúttal is a háttérben végrehajtott változtatásokon van. Frissül a motor, új funkciókkal egészül ki az eddigi lista, és természetesen a támogatott technológiák köre is kibővül. A legfontosabbak közé tartozik a Cairo támogatása (amely a weboldalaknál ugyanolyan kinézetet biztosít a különböző platformokon, legyen az PC, Macintosh, vagy hordozható készülék), az SVG (Scalable Vector Graphics) jobb, tovább finomított alkalmazása, a könyvjelzők és a biztonsági megoldások átvariálása, amely nagyobb biztonságot, valamint jobb sebességet eredményez majd az ígéretek szerint.

Az újítások természetesen szigorúbb követelményekkel járnak. A részletes lista szerint végleg megszűnik egyes operációs rendszerek, így a Windows 95, 98 és ME támogatása, ugyanígy a süllyesztőbe kerül az OS X 10.2, a Macintosh vonalon a 10.3.9-es verziószám számít immár a minimumnak.

Mike Schroepfer, a Mozilla fejlesztésekért felelős alelnöke szerint a Firefox 3.0 jelentős előrelépés lesz, a cél, hogy a webalkalmazások egy idő után szinte megkülönböztethetetlenek legyenek a hagyományos, különálló telepítővel bíró szoftverektől. Az architektúrális változások a teljesítmény növekedését vonják majd maguk után, a funkciók véglegesítéséhez azonban még több hónapra van szükségük.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások