Intel: januárban jön az újabb négymagos

Intel: januárban jön az újabb négymagos

2006. december 21. 09:27, Csütörtök
A processzorgyártó januárban bővíti a négymagos processzorok egyelőre még meglehetősen szűk körét, mégpedig az asztali gépekbe szánt olcsóbb példánnyal. A terjeszkedés első komolyabb fázisa csak egy év múlva kezdődik.

A legújabb értesülések szerint a január 8-án kezdődő CES-kiállításon mutatják be az Intel sorrendben harmadik négymagos processzorát, amely a szerverekbe szánt Xeon 5300 és a csúcskategóriás asztali Core 2 Extreme QX6700 chip után némileg olcsóbb változatként érkezik majd. Az "olcsóbb" talán nem a legmegfelelőbb szó a fejlesztés jellemzésére, ám az biztos, hogy a Core 2 Quad Q6600 némileg elviselhetőbb áron jelenik meg, egy hangyányival elérhetőbb lesz az átlagfelhasználók számára.

Mindez meglehetősen korai rajtot jelent, hiszen a váltás első komolyabb hullámát a következő év közepén várják a piaci elemzők, amelyet az AMD is igyekszik követni a K8L architektúra és a saját négymagos megoldások révén. Az Intel tervei szerint a mainstream kategóriát veszik célba a fejlesztésekkel, bár a felépítésből fakadó teljesítmény a nagy számításigényű feladatokra élezi ki ezen processzorokat. Itt főleg a többszálas szoftverek, játékok és egyéb multimédiás megoldások jönnek szóba, a részleteket azonban egyelőre nem kötik az orrunkra, így nem tudni a processzor órajelét, gyorsítótárának méretét, valamint pontos árát.


Intel Core 2 Extreme QX6700

A HKEPC eközben érdekes előrejelzést tett közzé az Intel várható gyártási eredményeiről. Ezek szerint a négymagos chipek a korai rajt ellenére csak nagyjából egy teljes év múlva ragadnak ki jelentős részesedést a piacból, addig igencsak érezhető lesz az ikermagos változatok fölénye. 2007 harmadik negyedévében még mindig a termelés felét teszi majd ki az ikermagosok aránya, 22 százalék a Celeron D és Celeron 400 sorozaté lesz, további 15 százalékot pedig a szintén kivonulóban lévő Pentium D 900 és E2000 család tesz majd ki.

A Core 2 Quad Q6600 után a Q6400 jelenik meg a harmadik negyedévben, a négymagosok aránya eddigre éri majd el a 6 százalékot a teljes termelésben. Az igazi növekedés ezt követően indul be, ám ez még a jövő zenéje.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások