Fiatalos öregúrrá vált az informatika

Fiatalos öregúrrá vált az informatika

2007. január 2. 23:59, Kedd
Számos olyan évforduló volt tavaly, amely azt bizonyítja, hogy bizony az informatika már nem az a fiatal technológia, iparág, szórakozási forma, amilyennek láttatni szeretné magát.

Már az egyik legújabb találmány, az internetes zeneletöltés alapeszköze, az iPod is ötéves lett ősszel, s természetesen nem ez a zenekiadókat az őrületbe kergető szerkezet az informatika nagy öregje. A múlt hónapban a kaliforniai komputertörténeti múzeum konferenciát rendezett abból az alkalomból, hogy az Intel 4004-es mikroprocesszora 35 éves lett. Ez a chip volt az, amely különböző funkciók egyetlen eszközbe sűrítésével forradalmasította a számítástechnikát, mivel azt ígérte, hogy kicsiben, mindennapi körülmények között is elérhetők lesznek annak jótéteményei. A találmány emellett elindította az Intelt azon az úton, amelyen a világ vezető processzorgyártója lett.

További nevezetes évforduló volt 2006-ban az IBM személyi számítógépének 25 éves születésnapja, az első merevlemezes meghajtó elkészítésének ötvenedik, illetve az első általános célú elektronikus számítógép, az ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer) üzembe helyezésének hatvanadik évfordulója. A merevlemezek konyhaszekrény méretű ősatyjának kapacitása mindössze öt megabájt volt és az ENIAC 27 tonnás mérete és 19 ezer elektroncsöve is a dinoszauruszok korába helyezi a gépet.

A berendezésekkel együtt öregedtek az informatika úttörői, jelentős részük bőven nyugdíjas korú, de az asztali számítástechnika atyjai is sokat gondolkodhatnak azon mit fognak csinálni, ha visszavonulnak az aktív munkából. Megöregedett tehát az a technológia, amely mániákusan hajszolja az egyre gyorsabb, a mindennapi életet egyre mélyebben átalakító eszközök és szolgáltatások létrehozását. E keserű tényt azonban talán megédesíti, hogy a hagyományok, a klasszikus történetek, az óriási fejlődés bemutatása jelentős marketinghasznot hoz: egy patinás, de még mindig fiatalos iparág képét vetíti a fogyasztók elé.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások