Seagate: 36 TB-os merevlemezek 2010-re

Seagate: 36 TB-os merevlemezek 2010-re

2007. január 5. 08:14, Péntek
Bár jelenleg még az 1 TB-os álomhatárt ostromolják, az első számú merevlemezgyártó az évtized végére sokszorosára növelné a kapacitást, amivel jó ideig kielégítenék a vásárlói igényeket.

A vállalat terveiről Mark Kryder technológiai igazgató beszélt egy sajtótájékoztatón, ahol a távolabbi tervek is szóba kerültek. Eszerint a Seagate 2010-re elérhetőnek tartja a 36 TB-os kapacitást a hagyományos asztali példányoknál, mégpedig az adatsűrűség további drasztikus növelésével. A cégnél bizakodóak, ám egy ilyen mértékű növelés több aggályt is felvet.

A megoldást egy új technológia, a heat-assisted magnetic recording (HAMR) révén fejlesztenék ki, ám ennek részleteiről eddig gyakorlatilag semmit nem árultak el. Mindössze annyit lehet tudni, hogy az adatsűrűséget szeretnék tovább növelni, mégpedig egészen addig a pontig, hogy egyetlen négyzethüvelyknyi területre 50 Tb-et zsúfoljanak. Ezáltal a jelenleg is legelterjedtebb 3,5 hüvelykes asztali példányok akár 300 Tb-et is eltárolhatnának, ami óriási növekedést jelentene, hiszen a vállalat csak júniusban tervezi piacra dobni saját 1 TB-os megoldásait a Hitachi példáját követve.



Az említett 36 TB-os kapacitás amerikai becslések szerint elegendő lenne a teljes Kongresszusi Könyvtár anyagának tömörítetlen eltárolására, nem beszélve a számítógépes játékokról. Kryder elérhetőnek tartja az újabb álomhatárt, annál is inkább, mert a Seagate-hez való csatlakozása idején még a négyzethüvelykenkénti 100 Gb is lehetetlennek tűnt, mára pedig 421 Gb-es tesztpéldányokkal kísérletezgetnek. A fejlesztés megjelenéséhez természetesen még évekre van szükség, de 2010 elejére megérkezhetnek az első kereskedelmi forgalomba szánt darabok.

A kapacitás ilyen arányú növelése felerősíti az adatvesztéssel, illetve a sebességgel kapcsolatos aggodalmakat. Előbbire a csökkenő árakban látnak megoldást a szakértők, mondván, hogy a megjelenés idejére nem okozhat nagy gondot egy második példány beszerzése a biztonsági másolatok számára, utóbbinál pedig abban reménykednek, hogy például a töredezettségmentesítés is felgyorsul, így nem vesz majd igénybe túl sok időt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások